Въпреки наличието на достъпна информация в глобалната мрежа, през последните години се наблюдава тенденциозно повишаване на процента деца с гръбначни изкривявания, които често биват диагностицирани „случайно“. Кой носи отговорност за тази тревожна тенденция не е тема на настоящия материал, но бих искала да ви предизвикам да се погрижите за себе си и децата си!

Резултати от проведени проучвания недвусмислено сочат - в момента се регистира ниско ниво на родителска информираност по отношение гръбначните изкривявания при децата. Това налага инициирането на кампании, целящи популяризирането рисковете, които крият гръбначните изкривявания и предпоставките за тяхното развитие.

Ще се опитам в този материал да внеса яснота, как и защо плоското стъпало може да промени качеството на живота ви…
 
Плоскостъпието (на латински: pes planus или плоско стъпало), познато още като дюстабан, представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния свод, или на двата свода на ходилото.
 
Този свод обикновено се развива във възрастта между три и седем години, но ако това не се случи, се появява плоскостъпие. Ходилата при повечето хора имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на пръстите. При него мускулите, връзките и сухожилията, поддържащи сводестата форма на ходилото, както и костите, се отпускат и докосват земята с цялата повърхност на стъпалото. Това нарушение води до неправилна позиция на стъпалото, респективно глезените, коленете и съответно създава предпоставки за дискомфорт, болки по целите крака, както и развитие на неправилна стойка.

 

Плоскостъпието е в пряка връзка със сколиозата и една от главните предпоставки за нейното развитие. Това се дължи на факта, че стъпалото е основният амортисьор при ходене и тъй като по-голямата част от времето си ние прекарваме на крак, плоското стъпало често не издържа на повишеното натоварване, което от своя страна кара тялото автоматично да потърси своята "по-удобна" позиция. Вследствие на посочените аномалии, функцията на амортизатор започва да изпълнява гръбначния стълб, който под  въздействие на допълнителното натоварване постепенно се изкривява.

С цел превенция и подобряване качеството на живот, специалистите ортопеди и кинезитерапевти препоръчват изследване на ходилото с плантограф, което позволява да се направи обективна оценка на нивото на спадане и тонус на мускулите на ходилото. Следващата стъпка е изработването на индивидуални стелки, които се носят целодневно и се подменят на всеки осем месеца, заради израстване на детския крак или износване. Те се носят с цел корекция и стабилизация на ходилото, което предотвратява заемането на неправилна стойка, респективно компенсаторната функция на гръбнака.


NEWS_MORE_BOXПри диагностициране на функционална сколиоза (неправилна сколиотична стойка) в комбинация с плоскостъпие е препоръчително, освен носене на стелки и стартиране на занимания по лечебно изправителна гимнастика, чиято цел е корекция на стойката посредством засилване на мускулните групи (раменна, коремна и гръбна мускулатура) отговарящи за правилната стойка и телодържане.

Предприемането на подобна комбинация от мерки и системно наблюдение от специалист, допринасят за разрешаването на вторичните проблеми следствие от плоското стъпало в ранен стадий и предотвратяват развитието на сколиотична стойка и гръбначни асиметрии.

Очаквайте: За връзката между плоскостъпието и сколиозата, Сколиоза, част 2