Дори само една фитнес тренировка седмично ще ви поддържа в по-добра форма, отколкото ако прекарвате времето си на дивана. В много случаи това се приема за утешителна мисъл за мързеланковци, но истината е, че много хора не намират дотатъчно време за фитнес и физически натоварвания през седмицата. При тях съботно-неделната фитнес тренировка е по-скоро единствен шанс за спортна активност, отколкото оправдание за мързелуването през работната седмица.

 

За всички, които намират време за фитнес и спорт единствено през уикенда е важно да знаят, че дори това е шанс да намалят риска от сърдечносъдови проблеми, асоциирани със залежаването, с поне 40%. Макар и веднъж-дваж седмично, интензивната фитнес тренировка носи своите ползи.


 

По-важно за уикенд активистите във фитнеса обаче е да знаят, че от най-голямо значение е не да се натоварват на предела на възможностите си, а да намерят баланса между интензитет и ефективност на тренировката. Ако не успявате да балансирате времето си през работната седмица така, че да остава време за редовно умерено натоварване, постарайте се поне да балансирате интензивното натоварване през почивните дни.

 

Разработването на балансирана и ефективна програма за фитнес тренировка веднъж или два пъти седмично трябва да бъде съобразено с индивидуалните особености на трениращия и да се извърши от специалист. Добре е тя да комбинира кардио упражнения с редуване на силови натоварвания на определени мускулни групи.

 

Рядкото извършване на тренировката обаче ще изисква много добра разгрявка за тонизиране на мускулатурата и избягване на евентуални травми.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Много важно условие е и доброто възстановяване след натоварването. То може да включва отново кардио тренировка, съчетана с разтягане, или стречинг.

 

Много хора успешно включват към възстановяването си и техники от йогата или медитацията. Те подпомагат както физическото възстановяване след силовото натоварване, така и снеманетo на стреса, за постигане на по-комплексен ефект от тренировката.

 

Нередовните интензивни натоварвания дори при хора с по-спортна натура носят колкото ползи, толкова и скрити рискове. Винаги се допитвайте до съветите на специалисти в областта преди да започнете интензивни пък макар и редки тренировки.

 

И колкото по-често намирате време за тях, толкова по-лесно ще можете да си позволите да намалите натораването си и да редуцирате риска от травми.