Упражненията за корем могат да помогнат както за подсилването на голяма част от мускулите в тази област, така и за тези в областта на кръста. Поради връзката на тези мускулни групи, стягането на корема може да подобри и стойката на целия торс.

 

 


По този начин с едно упражнение едновременно се подсилват и укрепват няколко мускулни групи и различни части на тялото.



Един от главните виновници за ниското самочувствие на човек, често се явява именно подутият и отпуснат корем. За да се придобие стройна фигура, могат да се предприемат някои мерки, които не изискват специални съоръжения или физическа подготовка.


Ходенето е едно от най-подходящите упражнения срещу корем, което може да се прилага във всеки един момент от деня, без да се губи и отделя излишно време. За начало въведете час ходене през деня. Постепенно започнете да практикувате бързо ходене, като по този начин натоварвате не само коремните, но и мускулите на краката. С бързо ходене може да изгорите до 300 калории за час.
 

NEWS_MORE_BOX

 


Плуването също е ефикасно за стягане на коремните мускули. Без значение от стила, бруст, по гръб, бътерфлай, то нормализира храносмилането, премахва подуването и стяга корема.



При плуването се стимулира функцията на белите дробове и сърдечно-съдовата система, тъй като се увеличава притока на кислород до клетките им. Този процес засилва обмените процеси на клетъчно ниво и подпомага функцията на различни жизненоважни системи в организма.



При него се натоварват няколко мускулни групи, на ръцете, гърба, краката. Един час плуване дневно може да изгори до 460 калории.


Най-традиционното упражнение за стягане на коремните мускули си остава коремната преса. Коремни преси може да се правят и в домашни услови, но е препоръчително да се внимава много за правилното им изпълнение, тъй като гърбът може да се натовари прекалено и да се получат схващания или сецвания.