Резултати от научно изследване показват, че сокът от червено цвекло, освен че е полезно за сърцето, повишава издръжливостта на мускулите и дава допълнително енергия.
 


Цвеклото съдържа средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.


Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.
Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите.


Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.


Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

 

Авторите на изследването тествали ефекта от цвеклото върху група доброволци на възраст
19 и 38 години, които активно се занимават с колоездене.

 


При тези участници, които изпивали половин литър прясно изцеден сок от червено цвекло на ден, в продължение на една седмица, била установена увеличена мускулна сила и издържливост.

 

Според експертите, сокът от червено цвекло е естествен и натурален продукт, който може да помогне на спортистите да подобрят постиженията си.