„Разгъване на бедрата на уред” е често предпочитано и лесно за изпълнение упражнение във фитнес залата за разлика от тежките клекове. Това упражнение е концентрирано, което ще рече, че натоварва най-активно капковидната глава на бедрата. Това е онзи мускул малко над коляното. Когато е трениран и добре развит се откроява красив мускул под формата на капка. 
 
Ако, обаче имате проблеми с коленете, не правете това упражнение или не слагайте максимални тежести, като добър вариант е първо да се посъветвате и с физиотерапевт например.
 

Изпълнение на упражнението  „Разгъване на бедрата на уред”

Ако коремната ви мускулатура е слаба, ползвайте хоризонтална лежанка. В случай, че имате по силни коремни мускули – ползвайте лежанка с наклон в зависимост от силовите ви възможности.
Заемете изходно положение, като седнете на уреда за разгъване на бедрата. (Помагайте си с видеоматериала, приложен по-долу)
 
Поемете си максимално въздух и започнете да разгъвате плавно краката си до момента, в който те са напълно изпънати, като издишвате също постепенно. В тази част на упражнението, може да задържите за 1-2 секунди за още по добро натоварване на капковидните мускули в случай, че имате сили.
NEWS_MORE_BOX
 
 
След достигане до крайното положение, започнете да спускате плавно краката си, като вдишвате равномерно до достигане на началното положение(малко преди активната тежест на фитнес уреда да се допре до останалите тежести, т.е. мускулите не трябва да си почиват) .
 
Правете по 15-18 повторения, ако желаната цел е оформяне на мускулатурата и по 8-10 повторения в случай, че желаете обем.
 
Внимание! Винаги загрявайте посредством велоергометър и/или крос с цел повишаване на телесната температура и минимализиране на риска от травми, както и с разгряващи серии преди изпълнението на работните серии. Ползвайте тренировъчен партньор и/или фитнес треньор за по голяма сигурност и качество в тренировката.