Много трениращи избират да спортуват на гладно сутрин, за да се оптимизира горенето на мазнини и да се подпомогне по-бързото отслабване. Този съвет е така разпространен, че е добил размер на градска легенда и се предлага на всички, независимо от нивото им на тренираност, здравословното им състояние, типа на диетата им или вида на тренировките.

Основният аргумент за тренирането на гладно, особено сутрин, е че през нощта тялото е изразходвало част от наличния гликоген и по-лесно започва да гори мазнини за енергия. Наистина изследвания показват, че тренирането на гладно води до използването на по-голям процент мазнини по време на тренировка. Тук обаче стигаме до математическа заблуда: представете си, че изгаряте 400 калории тренирайки с определена интензивност и 300 от тях са обезпечени от мазнини.

 

След като приключите тренировка, денят ви продължава – отивате на работа, седите на бюрото си, храните се и макар, че сте тренирали гладни и тялото е изгорило 300 калории от мазнини, през останалата част на деня метаболизмът се настройва, така че пак да складирате мазнини и да попълните изгубеното или пък редуцира горенето на мазнини в покой. Резултатите зависят от система за контрол, която има далеч по-голямо влияние от това дали сме пропуснали закуската.

Загубата на мазнини зависи от това дали сте изгорили повече калории, отколкото сте приели  в рамките на няколко дни, седмици и месеци и дали тялото е в период на относително спокойствие, за да позволи този процес чрез конкретна регулация на хормони и ензими. Представете си, че закусите преди тренировка и изгорите 500 калории, защото сте тренирали на по-висока интензивност или сте имали по-добра издържливост, отколкото когато тренирате на гладно. Изгорили сте по-малко мазнини, отколкото когато тренирате на гладно, но пък повече калории. След това отивате на работа и заради метаболитния ефект от тренировката ви, тялото продължава да гори мазнини. На всичкото отгоре хапвате по-малко на обяд и на вечеря.


NEWS_MORE_BOX

 

Какво гориво използвате по време на тренировка има много малко значение, ако погледнете голямата картина и разгледате целия баланс на енергията в рамките на 24 часа. Дори да изгорите по-малко мазнини по време на тренировка след храна, имате цял ден да горите мазнини!  

Тренировките на гладно не са подходящи за всеки. Един от негативните ефекти, които наблюдавам е че много от хората, които имат нужда да отслабнат също така имат нестабилни нива на енергия и хормонален баланс, който рядко позволява да се тренира на гладно. В този смисъл, ако някой тепърва започва с процеса на отслабване, тренировките на гладно не са препоръчителни. Ако човек има добра физическа култура, свикнал е на редовно натоварване и има стабилна диета и нива на енергия, може да опита тренировки на гладно и сам да прецени дали това е добра опция. В моята практика този подход се отразява много по-добре на силния пол, отколкото на дамите, много от които след тренировка на гладно са склонни да заместват изгорените калории със сладки лакомства.

 

Друго наблюдение, е че ако диетата ви е с по-високо съдържание на въглехидрати, тренировките на гладно ще са трудни, а ако сте адаптирани към диета с по-ниско съдържание на въглехидрати, тренировките на гладно обикновено не са проблем и са въпрос на личен избор. Друг фактор, който е добре да вземете предвид, е интензивността на тренировките, колкото по-близко сте до границите на възможностите си, толкова повече рискувате да изгубите скорост, сила, издържливост, заради това че не сте обезпечили тренировката си с достатъчно енергия. Тъй като всеки организъм реагира различно, в зависимост от диетата, нивото на физическа подготовка и типа на натоварването, за да може да прецените дали тренировките на гладно са за вас или не, най-добре е да опитате поне за месец преди да вземете окончателно решение.

 

Наблюдавайте енергията си през деня, апетита и настроението, следете растежа на силата и издържливостта си или просто наблюдавайте бързината, с която отслабвате. Това ще ви даде достатъчно информация, за да изберете най-добрия вариант за вас!