Физическата активност има положителен ефект върху здравето на хората и подпомага поддържането на тяхното добро общо състояние.

 

В организма на човек различни молекули, вещества и микроорганизми поддържат нормалното протичане на всички процеси в него.


 

Някои от тях са ендогенните канабиноиди и микроорганизмите в червата. Ендогенните канабоиди са съединения, подобни на канабиса, които играят важна роля в модулирането на метаболизма и възпалението, а микроорганизмите в червата произвеждат късоверижни мастни киселини при разграждане на диетични фибри.

 

Ендогенните канабоиди и получените от чревния микробиом късоверижни мастни киселини имат противовъзпалително действие.

 

Според ново изследване, в което участниците се включват в шест седмична фитнес програма, в резултат на тяхната повишена физическа активност, нивата на противовъзпалителните маркери се понижават, а тези на ендоканабиноиди и късоверижни мастни киселини се повишават.

 

Физическата активност се свързва с повишени нива на ендоканабиноиди и дългосрочни противовъзпалителни ефекти.

 

С цел да проучат допълнително връзката между ендоканабиноидите, възпалението и късоверижните мастни киселини, произведени от чревните микроорганизми, изследователите включат хора с остеосртрит от различни възрастови групи във фитнес прогама.

 

От резултатите, които получават при сравняването на активните участници в проучването и на хора включени в контролна група, които не тренират, изследователите забелязват, че при групата практикуващи физически упражнения има спад в нивото на провъзпалителните цитокини - следователно се наблюдава по-леко възпаление.

 

Освен това при тях нивата на ендоканабиноиди и късоверижни мастни киселини също са по-високи.

 

Тези резултати предполагат, че противовъзпалителните ефекти, получени в резултат на физически упражнения, могат потенциално да включват взаимодействие между ендоканабиноиди и късоверижни мастни киселини.

 

Екипът от излседователи открива още, че ендоканабиноидите регулират приблизително една трета от ефектите на късоверижните мастни киселини върху възпалителните маркери.

 

Това означава, че и други биологични фактори или пътища, в допълнение към ендоканабиноидната система, биха могли да участват в регулацията на противовъзпалителните ефекти на късоверижните мастни киселини, които чревният микробиом произвежда.

 

Учените, които ръководят проучването, са от Нотингамския Университет. Част от екипа им е д-р Амрита Виджай, която е научен сътрудник в университета. Получените от тях резултати са публикувани в сп. Gut Microbes.

 

Източници:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19490976.2021.1997559?scroll=top&needAccess=true