Кардио тренировките включват упражнения и натоварвания, които зависят предимно от аеробния метаболизъм: за да доставя повече кислород, необходим на натоварваните мускули, сърцето изпомпва много по-активно кръв в циркулационната система и работи в интервала 60 - 85% от максимално възможния за него ритъм. 
 
Тичане, джогинг, плуване, каране на колело, дълго ходене са типични кардио активности, но много хора смятат, че е по-здравословно да ги извършват на празен стомах. Това се прави с цел да се изразходи повече енергия от натрупаните телесни мазнини и те да се стопят една идея по-бързо. 
 
За съжаление, механизмът на действие не е толкова прост и кардио тренировките, извършвани на гладно по-скоро вредят.
 
По време на усилена физическа активност, тялото изисква захранване от богат енергиен източник, като въглехидратите. Най-предпочитаният подобен източник е гликогенът, но той е с много понижени стойности 11-14 часа след последното хранене. Ако няма достатъчно леснодостъпен гликоген телесният метаболизъм не се насочва първо към мастните депа, а към мускулните влакна: те бързо биват разградени, за да се използва глюкозата от тях като по-бързодостъпен източник на енергия.
 
При ниски нива на гликоген в тялото е почти невъзможно да се изгарят мазнини и започва не само загуба на мускулна маса, но и нейната замяна с още мастна тъкан.
NEWS_MORE_BOX
 
За оптимална полза от кардио тренировките, те трябва да се изпълняват максимум 10 часа след последното хранене. След тези 10 часа нивата на гликоген стават твърде ниски. При нормално време за вечеря от 18 до 20 ч., това прави тренировката на гладно в началото на деня безсмислена, дори да се провежда в 6-7ч. сутринта.
 
2-3 часа след стабилно хранене е най-добрият момент за кардио – умората трудно обзема мускулите, понеже са адекватно снабдени с енергия от храната. Преди подобна тренировка се препоръчва порция овесени ядки или друга пълнозърнеста храна като източник на въглехидрати, а скоро след това – пилешко или ориз, като източник на белтъчини за изграждане на нови мускулни влакна или поправяне на стари такива.