Физическата активност, особено редовната, има редица доказани положителни ефекти върху здравето ни. В някои случаи спортът е не само профилактика за различни заболявания, но може да се явява дори и като лечение при вече развита клиничнина картина.


Обикновено приемаме натоварванията като задължение, което автоматично ни изпълва с досада. Това е и една от причините да заложим на водната гимнастика, чрез която не само да бъдем активни, но и да ни бъде приятно или дори забавно. Обикновено се изпълнява в малки групи с по няколко човека, а колективното практикуване е допълнителен стимул за част от трениращите.


Показания за водна гимнастика са заболяванията на ставите, които са свързани с износване на хрущялната тъкан. При тях дори и минимални натоварвания могат да доведат до допълнителна болка и скованост, които се дължат на липсата или дефицит на „амортисьорно вещество“ (в случая хрущял). Налице е дразнене на тъканта и развитие на възпаление. В същото време преустановяването на двигателна активност води до влошаване на заболяването.От така описания порочен кръг може да се излезе чрез прилагането на гимнастика във вода при тези пациенти. Важно е да се отбележи, че курсовете, които се прилагат при балнеолечение са крайно недостатъчни по отношение на продължителност, поради което вариантите за пациентите са или включването в платени групи или практикуване на заучения комплекс от упражнения самостоятелно при посещение на басейни.


Показания за водна гимнастика са и дископатиите, дисковите хернии, болките в кръста, включително и гръбначните изкривявания. Причината е отново отбременяващият ефект на водата. Така при дискови хернии се позволява засилване на паравертебралната мускулатура, без да е налице допълнително натоварване на вече увредената структура на междупрешленовите дискове. Често при тези пациенти в началото се препоръчват екстензии, които целят да намалят притискането.


Гимнастиката във вода е препоръчителна и в следоперативния период на различни хирургични интервенции. Често тези пациенти са трудно подвижни и водните процедури имат подпомагащ ефект за по-бързо възстановяване.


В съвременната физиотерапия все повече се говори за т. нар. ранна рехабилитация – започваща още от леглото на пациента. Преди години се е смятало, че много заболявания трябва да бъдат последвани от седмици или дори месеци постелен режим, но сега се говори все повече за важната роля на активното и ранно раздвижване. В случаите, в които не е налице такова често последствия са отслабване на мускулатурата и влошаване на дихателния, както и сърдечния капацитет. Налице са склонност към отоци, развитие на декубитални рани, както и варикозни вени.


Водната гимнастика има важно значение и в тези случаи, за да се получи плавно и с продължителен ефект подобрение на влошените функции.


При пациенти с проблеми с равновесието и координацията това подразделение на лечебната физкултура е изключително подходящо. Причината е, че се редуцира възможността за нараняване, поради загуба на контрол върху равновесието, което е една от основните причини за отказ на тези пациенти да изпълняват предписаните им комплекси.


Друга положителна страна на водната гимнастика е, че възможността за травматизъм (включвайки в тази група изкълчване, навяхване) е в пъти по-малка от упражнения с тежести в залата. Същевременно мускулите придобиват по-голяма издръжливост – дава се възможност на мускулатурата да работи по-дълго време, без да настъпва изразена умора, която да наложи бързото прекратяване на упражненията. 


Препоръчва се при пациенти, които след продължително залежаване или обездвижване са развили форми на мускулна атрофия. Освен това след занятията вероятността за мускулна треска е минимална.