Приемът на някои видове витаминни добавки може да намали ефекта от физическите тренировки, насочени към постигане на по-голяма физическа издръжливост, каквато се изисква на маратон например, според изследователи от Норвегия. 
 
Те твърдят, че витамините Е и C трябва да се използват с повишено внимание, тъй като могат да „притъпят“ начина, по който мускулите реагират на физическите упражнения. 
 
Изследователите от Норвежкото училище по спортни науки в Осло твърдят, че витаминозните добавки се приемат лесно и са достъпни, но не са сигурни дали те засягат по някакъв начин атлетичните способности. 
 
По време на 11-седмичното проучване на 54 участници са дадени 1 000 мг витамин C, плюс 235 мг витамин Е или плацебо. Те тренират до четири пъти в седмица. 
 
При бързо тичане на определено разстояние не се установява различие в резултатите на участниците. При анализ на кръвни проби и тъканни биопсии обаче се наблюдава такова в процесите на развиване в мускулите
NEWS_MORE_BOX
 
 
Всяка мускулна клетка съдържа множество митохондрии, които я снабдят с енергия. Изследователите откриват, че хората, които приемат посочените добавки, произвеждат по-малко количество митохондрии, които трябва да покриват нуждите на увеличаващата се мускулна маса.
 
Според проф. Майк Глийсън от Loughborough University основният фактор, който влияе на атлетичното представяне, е скоростта, с която сърцето и белите дробове могат да си набавят кислород. 
 
Проучването е публикувано в The Journal of Physiology.