Спортният масаж е неделима част от тренировъчния процес. Използва се и като лечебно средство при различни спортни травми, най-често в съчетание с други физикални процедури.


Като допълнение към утринните хигиенни процедури се препоръчва хигиенен масаж. Преди тренировката се прави предварителен - подготвящ масаж, а след нея – възстановителен. По време на състезания се правят два вида масаж: предварителен, който се прави преди старта, и възстановителен (между два старта или полувремена на мача) с цел възбуждане на нервно-мускулния апарат и бързо възстановяване на мускулните сили.


Масажът е мощен фактор за увеличаване на функционалните възможности на мускулите, повишава нивото на антиоксидантната им защита и има ключово значение за ускоряване на оздравителните процеси. Тези ефекти на масажа са резултат преди всичко на невро-ендокринното повлияване на кожата, мускулите и нервите.


 

Използването на масажа е показано при болки, възпаления, остри и хронични спортни травми и за възстановяване на тъканите. Резултатите зависят от техниката и качеството на масажа, което от своя страна зависи от опита и квалификацията на специалистите, които го прилагат.


От апаратните масажи особено популярни са вибромасажът, вакууммасажът, колановият масаж. При необходимост класическият, точковият или апаратният масаж могат да се съчетаят с други кинезитерапевтични и физикални процедури като криотерапия, постизометрична релаксация, ултразвук, нискоинтензивно лазерно облъчване и други.


Предварителният масаж се провежда непосредствено преди тренировката или състезанието. Целта на този масаж е да подготви организма на спортиста за предстоящото физическо натоварване. Продължителността му е от 5 до 20 минути, като той води до преразпределение на кръвта към по-големите мускули, същевременно подобрявайки техните съкратителни способности и гъвкавостта на ставния апарат.


Тренировъчният масаж може да замести дадена тренировка, стига да е достатъчно силен и продължителен. Той е особено ценен, приложен в подходящ за спортиста момент – например при преумора, неразположение или намален тонус.


Възстановителният масаж се прилага след проведената тренировка и състезание, като целта му е да подпомогне бързото възстановяване на спортиста и да увеличи възможността му да проведе пълноценно поредната тренировка или състезание.


Сигналите в мозъка при голям стрес (най-често по време на състезания), който се свързва с върхово емоционално напрежение достигат до периферните органи и се съпровождат с активиране на ефекторните органи, т.е. мускулите и сухожилията. Това означава напрежение в опорно-двигателния апарат, напрегнатост, които водят до вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове) и ограничаване на кръвооросяването в мускулите.


При лечение на травми и заболявания, особено в острия или в ранния стадий се предпочита лек, щадящ масаж.


Вибрирането чрез колебателни движения с различна скорост, честота и амплитуда е един от основните прийоми на класическия масаж. То води до променящо се налягане и разтягане на тъканите, разпространяващо се във вид на вълнообразни движения във всички страни и далеч от участъка, в който се прилага.


При интензивен класически масаж се установява снижение на имунологичните показатели още след първите 2-3 процедури, като в края на курса това снижение е още по-отчетливо – Т-лимфоцитите намаляват с 23%, а В-лимфоцитите с 35%, според проучвания. Това се обяснява с настъпващото преразпределение на формените елементи към масираните тъкани и регионалните лимфни възли.