Редовното практикуване на различни упражнения помага на хората да поддържат ставите си здрави и подвижни.

 

Физическата активност може да бъде от полза за понижаване на телесното тегло, което ще намали напрежението в ставите.


 

Въпреки позитивите на упражненията за стави, при наличие на болка в някоя от тях е много важно предварително да бъде проведена консултация с специалист, на която да бъдат обсъдени препоръчителните за съответния човек движения.

 

Една от най-важните стъпки при тренировките е загрявката. Раздвижването подготвя тялото за различните упражнения.

 

Подходящо за загрявка е повторението на прости упражнения като странични наклони, свиване на раменете, извършването на кръгове с ръце, техните разтягания над главата и навежданията към пръстите на краката.

 

Стречинг упражненията със задържане в различни позиици е препоръчително след приключване на загрявката или на цялата тренировка.

 

Физическата активност е много полезна за укрепването на човешката мускулатура, която поддържа и подпомага изпълнението на различните ставни функции.

 

Упражненията, които включват тежести, например гири, дори бутилка пълна с вода или ластици, стимулират изграждането на по-силна и здрава мускулатура, която да подкрепя ставите.

 

Тренировките тип кардио, от друга страна, са изключително полезни и за здравето на сърцето.

 

Различните движения, които подпомагат за поддържането на цялостното здраве на човешкия организъм, включват страничи наклони, разтягания на трицепс, прасец, квадрицепс, вътрешните мускули на бедрото и на подколенното сухожилие.

 

Страничните навеждания се извършват в право положения с изпънат гръб и разстояние на краката равно на ширината на раменете. Ръката е изпъната във въздуха, след което човек се навежда към срещуположната страна, например при вдигната дясна ръка се навежда наляво и обратно.

 

Разтягането на трицепса отново се препоръчва да бъде извършвано в изправено положение. Упражнението включва свиване на ръката зад гърба с лакът, сочещ към тавана. След това противоположната ръка се поставя върху него, с прилагане на лек натиск се задържа.

 

Всеки човек може да практикува различни по вид разтягания и тренировки за всички части на своето тяло, които да са подходящи за конкретните му цели.

 

Независимо от техния вид, раздвижването и разтягането на мускулните групи значително подпомага доброто състояние на ставите и може да облекчи приложеното върху тях натоварване и напрежение.

 

Референции:

Simple Exercises for Your Joints (webmd.com)