Изпънете си ръката встрани и я раздрусайте плавно. Ако в областта на трицепсите се тресе, то не се притеснявайте, защото може и повечето от „тресящото се нещо” да е мускул. А сега я стегнете. Твърдо ли е? Ако не е твърдо, а дори и да е по-твърдо, то не пропускайте следващото базово упражнение за стягане на ръцете в областта на трицепсите.
 

Изпълнение на упражнението  „Френски преси”

Чувал съм, че упражнението е измислено във Френската армия, но дали е така в действителност „Кой знае?“. Факт е, че работи и е идеално точно за тази проблемна зона, в която се съсредоточават погледите ни лятно време, когато сезонът налага облекло без ръкави.
 
1. Заемете изходно положение – като легнете на хоризонтална лежанка и захванете лоста в надхват с широчина на раменете. Поставете лоста, колкото се може по близо до възглавничките на ръцете и дръжте китките си изправени(дори леко сгънати – сочейки нагоре) през цялото време на движението с цел по добро натоварване на мускулатурата.
NEWS_MORE_BOX
 
 
2. Изнесете лактите леко назад и ги съберете максимално. В началното положение ръцете са изпънати. Започнете да сгъвате плавно ръцете си вдишвайки – до момента, в който лоста достигне на около сантиметър преди най-горната точка на челото ви или малко по назад (намерете точното място „експериментирайки”).
 
3. След достигане до крайната точка на упражнението, започнете да разгъвате ръцете си отново плавно и издишвайки постепенно до достигане на началната точка на упражнението (не изпъвайте ръцете до край за да не си почиват мускулите, които натоварваме).
 
По време на изпълнението на упражнението е необходимо да усещате как работят именно трицепсите, като за целта стегнете тази част на ръцете, а останалата част да бъде по свободна. Избягвайте механичното изпълнение на упражнението. Целта е да натоварим мускулатурата, а не да изпълни просто повторенията. Само така резултатът ще бъде гарантиран!
 
Правете по 12-18 повторения в работна серия в случай, че целта е релеф (с 30-40 секунди почивка). И 8 повторения в случай, че целта е обем (с 1,30 минути почивка между работните серии).
 
Внимание! Винаги загрявайте посредством велоергометър и/или крос с цел повишаване на телесната температура и минимализиране на риска от травми, както и с разгряващи серии преди изпълнението на работните серии. Ползвайте тренировъчен партньор и/или фитнес треньор за по голяма сигурност и качество в тренировката.
 
За правилното изпълнение си помагайте с видео материала...