Включването на динамични движения на катерене в залата или не, понякога е много трудна задача за трениращите. Поради тази причина подготовката за това може да се окаже от голямо значение.

 

Динамичните движения в катеренето подпомагат достигането на мъртвите зони от трасето, изпълняването на хвърляния и захващането за неудобни точки от него.


 

Правилното приложение на динамичните движения може да подобри цялостната ефективност на катерене и да позволи по-бързото достигане на крайната точка от трасето.

 

Съществуват различни видове упражнения, които биха могли да помогнат и подобрят тази динамика. За оптимални резултати е препоръчително те да се извършват 1-2 пъти в седмицата, преди катерене или в конкретно отделен ден за силови тренировки.

 

Загрявката на цялото тяло и неговите мускули е много важно е преди извършването на упражненията.

 

Отскок и захващане

Отскокът и последващото захващане за лост или част от трасето за катерене е много лесно и ефективно упражнение, в което трениращият свиква с усещането за улавяне и задържане на телесното тегло с помощта единствено на неговите ръце.

 

Трениращият трябва да застане под мястото, за което ще се захване, след това да отскочи, да се хване и да задържи тази висяща позиция за две секунди. След това той се пуска.

 

Препоръчително е да се направят три серии от по 7 повторения, с 2 минути почивка между сериите. Важно е при захващането раменете да бъдат ангажирани и ръцете да бъдат леко свити.

 

Скок от ниско върху по-високо

Скокът от земя върху по-висок стабилен предмет, например пейка, също е от полза при развитието на експлозивни движения нагоре от долната половина на тялото.

 

Предметът трябва да се намира на приблизително 30 см разстояние от трениращия, а неговите крака да са на ширината на раменете му. Отскокът и приземяването се извършват едновременно и с двата крака. При приземяването коленете са свити, за да го облекчат.

 

Връщането в изходна позиция може да стане чрез отскок или пристъпване назад. Отново могат да се направят три серии от по 7 повторения, с 2 минути почивка между сериите. С течение на времето може да се увеличи височината на платформата.

 

Катерене с една ръка

Катеренето на трасе само с една ръка подобрява увереността, координацията и баланса. Важно е движенията да се извършват през краката и бедрата, а не само с помощта на ръцете. В началото това упражнение е трудо и поради тази причина се препоръчва преминаването на по-лесни трасета. Препоръчително е да се практикува и с двете ръце.

 

Референции:

https://gripped.com/indoor-climbing/three-exercises-to-become-a-more-dynamic-climber/