Захарният диабет е най-честото метаболитно заболяване, което с прогресиращи темпове се разпространява в световен мащаб, а при пациенти с по-голяма давност на заболяването става е все по-труден контролът с медикаменти.


В началните етапи на заболяването, когато депата с хормона инсулин са достатъчни, а клетките на панкреаса компенсират ниското ниво в кръвта или затруднения отговор на рецепторите, промяната в начина на живот може да направи процеса обратим.


Така още в началото подходящите промени в диетата, както и редовната физическа активност могат значително да повлияят върху заболяването.Тежките усложнения, особено отстрана на сърдечносъдовата система, придружени с висока заболяемост и смъртност, определят социалната значимост на това заболяване.


Намалената физическа активност може не само да не води до подобрение на заболяването, но и да допринесе за влошаване на симптомите. Повишава се рискът от проява на хипо- и хипергликемии, както и проявите на диабетно стъпало, периферно невропатия.


В зависимост от нивото на тренираност към ежедневните упражнения могат да се включват и серии с използване на гимнастическа тояжка, топки, гирички до 12 кг. Упражненията се редуват с динамично дишане. Броят на повторенията на всяко упражнение е 10-12 пъти за всяка мускулна група. При диабетиците се препоръчва при всяка тренировка да не се тренира само отделна група мускули, а тези на цялото тяло.


Препоръчителни са тренировките навън, като всяка една трябва да бъде с максимална продължителност 30-40 минути. Препоръчва се да няма по-голямо прекъсване от 2 дни на ежедневните тренировки, за да не се намали и чувствителността на мускулните клетки към инсулина, която се постига с редовна работа.


Подходящи за пациенти с хронични усложнения на диабета са честите разходки на сравнително по-кратки разстояния. Но при ходенето е трудно да се постигне висок разход на енергия, което определя ниската си ефективност при затлъстяване.


Тренировките на велоергометър позволяват добро отмерване на разхода на енергия в широк диапазон от натоварвания, ефективно наблюдение на сърдечната честота и кръвното налягане. Препоръчва се за аеробни упражнения при пациенти с хронични усложнения, затлъстяване, ретинопатия и засегнатите стави.