Хемороидалната болест е едно доста разпространено заболяване, най-вече при възрастните пациенти. За съжаление, обаче напоследък се среща и при деца.


В първия стадий те са твърде малко, не дават съществени оплаквания и обикновено се оставят за наблюдение. Във втория стадий, ако хемороидите създават повече проблеми – кървят и се възпаляват, то удачно е приложението на консервативно лечение. При последните стадии в някои случаи се налага и оперативна намеса.


Упражненията и ежедневната активност имат важно значение при хемороидална болест, както и хранителният режим. Редовните занимания помагат за укрепване на мускулните групи в областта на тазовото дъно. Освен това се повишава трофиката и съответно се подобрява еластичността на кръвоносните съдове. Регулира се циркулацията на кръв в областта и се предотвратява застоя на венозната кръв.Специалистите препоръчват всеки ден да се върви пеш, поне в рамките на 30 минути. Комплексите с упражнения е препоръчително да се изпълняват веднъж дневно, а при възможност и 2-3 пъти.


Първият елемент от комплекса са упражненията на Кегел, които имат за цел укрепване мускулите на перинеума. Те представляват ритмични свивания и разпускания на мускулите в областта на перинеума. Могат да се изпълняват и със задържане в съкратено състояние в рамките на 10 секунди, след което бавно отпускаме. Съкращенията могат да се правят навсякъде и в различни позиции (в седнало положение, изправени или легнали). Правят се 30-40 повторения неколкократно през деня.


Друго подходящо упражнение е т. нар. ножица с крака. От тилен лег краката се повдигат от пода на 15-20 см, и започва да се прави широк размах в хоризонтална плоскост, като краката се кръстосват помежду си. Правят се 10-15 повторения. От същата позиция може да се изпълнява и въртене на колело с крака във въздуха. Упражнението укрепва също така мускулатурата на бедрата и корема.


От тилен лег друго подходящо упражнение е вдигането на таза, като коленете са сгънати, а стъпалата са на ширината на раменете. Правят се 15-20 повторения.

 

Противопоказания за упражненията са бременни с риск от аборт или преждевременно ражадане, както хемороидална болест в острата фаза на заболяването.