Дори с 1000 коремни преси дневно е малко вероятно да се стопят висцералните мазнини и депата им около корема и ханша. Коремните преси са ефективни за заякване на мускулатурата, лежаща под тези мазнини, но не са ефективни в топенето им. 
 
Вместо безсмислено дълги и безплодни серии от стотици коремни преси е по-разумно да се комбинират правилен хранителен режим с цялостна тренировка, включваща кардио, тежести и упражнения, подобряващи издръжливостта. Дори с нула коремни преси в програмата си, плоският корем е напълно постижим.
 
Експерти от Harvard Health Publications публикуват през 2007 г. в популярния Journal of Physiology изследване, според което 50 минути дневно прекарани във високоинтензивни натоварвания са достатъчни за стопяване на излишните мазнини дори при страдащите от затлъстяване тип 1. Тези натоварвания, обаче, трябва да се изпълняват редовно, 4-5 пъти в седмицата. Според изследването, високоинтензивните тренировки са по-ефективни за тази цел от нискоинтензивните и постигат резултати 4-6 месеца по-рано.
 
За разлика от тичане, колоездене, плуване, бокс и други спортни активности, коремните преси не са високоинтензивно или кардио натоварване – не повишават сърдечния ритъм за продължителен период от време и не натоварват достатъчно сърдечносъдовата система, следователно не изгарят толкова калории.
 
Включването на повече кардиоактивност, дори без промени в хранителния режим могат да редуцират бързо коремните мазнини. Но с подобряване на хранителните навици, ефектът е значително ускорен. Включването на много повече и разнообразни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и изключването на бял хляб, полуфабрикати и продукти с добавена рафинирана захар е първата крачка. Следващата е създаването на калориен дефицит: вместо препоръчителните 2500 ккал дневно, се поемат само до 2000 ккал, като важно е да се ограничи храната, но в никакъв случай не бива да се гладува. Гладът води до нарушения на метаболизма, загуба на мускулна тъкан и йо-йо ефект: загубените мазнини бързо се възвръщат след кратък период от време.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Коремните преси могат да се използват след постигане на търсените резултати за предотвратяване завръщането на коремни мазнини. Те могат да се извършват 2-3 пъти седмично, но не самостоятелно, а в комбинация с упражнения натоварващи и други мускулни групи. Освен коремните е необходимо да се задействат още мускулите на краката, бедрата, раменете, ръцете, гърдите и гърба. Минимум по един сет с 8-12 повторения, натоварващ всяка една от тези групи служи като кратка, няколкоминутна тренировка за цялото тяло и в комбинация с пресите на коремната мускулатура гарантират запазване на постигнатите резултати.
 
Макар да са слабоефективни в премахването на излишни килограми, коремните преси предлагат други ползи: подобряват стойката и силата на коремната мускулатура и понижават вероятността от гръбначно изкривяване. Тези специфични упражнения са насочени предимно към rectis abdominalis – предната стена на коремната кухина и по-слабо към страничните и стени.
 
Изследване на American Council on Exercise заключва, че „велосипедните преси” са 200% по-ефективни от обикновените коремни. Те се изпълняват от легнало положение и с леко повдигане на торса и краката с доближаване на ляво рамо към дясно коляно и дясно рамо към ляво коляно.