„Интелигентна тениска“ с вградени сензори, които отчитат здравните ни показатели по време на тренировка, са разработили учени.

 

Докато спортуваме, тя „следи“ сърдечния ритъм, честотата на дишане, интензивността на движенията и изгорените калории.


 

Сензорите в тъканта са разположени близо до сърцето, така че да могат да заснемат електрокардиограма или да анализират данни за вариабилността на сърдечната честота – количествен израз на синусовата аритмия.

 

В тениската е вграден и акселерометър, който засича ускорението и равномерността на дишането.

 

Продуктът вече се предлага от OMsignal на цена от около 200 щатски долара.

 

Според главния изпълнителен директор на компанията това ще мотивира хората да спортуват и да следят здравните си показатели във всеки един момент.

NEWS_MORE_BOX

 

Вече са разработени и други „умни тениски“ специално за пилатес, които следят движението на всеки мускул по време на тренировка.

 

Тя следи дали изпълняваме упражненията правилно. Ако не го правим, коригира позицията на тялото ни и така максимално увеличава ефективността от тренировката.

 

В основата на иновативната тениска, наречена „Move”, стои опитът на нейната създателка Дженифър Дармур, която е дългогодишен дизайнер на облекла. С помощта на набор от дискретни сензори Дармур създава дреха, следяща позицията на тялото във всеки един момент.

 

Информацията ще бъде изпращана към iPhone или iPad, които ще я обработват с помощта на специално приложение.

 

Разработката е част от проучванията на технологичните гиганти, производители на спортни облекла, инвестират милиони долари в преносими компютърни системи, следящи различни телесни параметри по време на тренировки или ежедневна употреба.