Терапията с ударни вълни е сравнително нов метод, който е застъпен все повече в специалности като ортопедията и рехабилитационната медицина и прохождащ в заболявания на мъжката полова система, някои неврологични заболявания (например множествена склероза) и други. За първи път ефектът на ударните вълни се използва за разбиване на камъни в бъбреците – литотрипсия, който се използва и до сега.


Терапията е въведена за първи път в клиничната практика още през 1980 г. за лечение на бъбречно-каменна болест, но през последните две десетилетия се използва и като метод, показан при заболявания на опорно-двигателния апарат - най-често травми, но също така при възпаление на плантарната фасция (на стъпалото), възпаление на сухожилия (тендинити), а през последните години за лечение на други състояния, включително некроза на бедрената глава, остеохондрит.


Освен в различни ортопедични заболявания ударно-вълновата терапия намира широко приложение в рехабилитационната медицина - все по-често се прилага при заболявания като церебрална парализа, инсулт, включително и мозъчна склероза.Специфично е, че се въздейства на локално ниво – пряко, в проблемната зона. Прилагат се пневматично-генерирани удари на и около мястото на възпалението или болката.


Принципът на работа на апаратите за лечението е контролирана експлозия, която създава звукова ударна вълна, като генерираните вълни са с ниска честота и действат директно в мястото на травмата. Основният терапевтичен ефект се постига чрез механично въздействие. Принципът на действие при лечение с ударни вълни се обяснява със стимулиране на циркулацията и съответно подобряване трофиката на третираната зона.


Повишава се локалната метаболитна активност, успоредно с това реабсорбцията на калцификати в сухожилията се ускорява и се стимулират естествените оздравителни процеси в тъканите. Принципът на стимулиране на оздравителния процес е свързан с отделянето на растежни фактори в сухожилията и костите, което води до образуване на нови кръвоносни съдове. Така чрез подобряването на микроциркулацията (вследствие на новите кръвоносни съдове) се постига стимулиране на регенерацията на тъканите.


Терапията е показана както при възрастни, така и за деца. Подходяща е при наличие на възпалителни заболявания, болков синдром, за повлияване и редуциране на тъканното съпротивление - намалява спастично повишения мускулен тонус.


Механизмът на действие обуславя широкия спектър от показания на ударно-вълновата терапия. Методът може успешно да се използва както за хронични травми (като тенис лакът-латерален епикондилит, голф лакът-медиален епикондилит), така и за остри травматични процеси (мускулни разтежения, навяхвания), включително псевдоартроза, фрактури, както и за лимфен дренаж (включвайки и процедури за редуциране на целулит).


При прилагането на ударно-вълновата терапия в областта на пениса, акустичните вълни взаимодействат с тъканите и предизвикват каскада от биологични реакции. Това води до освобождаването на растежни фактори в тях, което от своя страна води до това образуването на нови кръвоносни съдови с последващо подобрение от кръвообръщението на пениса и респективно ерекцията.


Единична процедура се провежда обикновено в рамките на 10-20 минути, веднъж или няколко пъти седмично в продължение на няколко седмици, според преценката на терапевта. Някои пациенти чувстват облекчаване на болковата симптоматика още след първите процедури, но за пълно възстановяване са нужни обикновено от 6 до 8 седмици.


Противопоказанията за прилагане на терапията включват наличие на метални импланти, онкологични заболявания, инфекции, циркулаторни смущения, бременност. Не се препоръчва прилагане на ударните вълни в местата на растеж на костта при млади спортисти.