Методите във физиотерапията, колкото и фундаментални да са, в една или друга степен търпят промени през годините. Някои се усъвършенстват, други постепенно се изместват от по-иновативни и даващи по-добри резултати методи.


Ударно-вълновата терапия се използва за първи път през 1980 г. – първоначално за разбиване на камъни в бъбреците. През последните няколко десетилетия този метод намира своето приложение и в редица други области на медицината.


Тази терапия е позната още и като шокуейв. Сравнително отскоро навлизащо лечение, което дава обещаващи резултати, особено при ставно-мускулни проблеми.За целта се използват пневматично генерирани ударни вълни с ниска честота (5-20 Hz) и налягане (1-5 бара), които се нанасят около вече съществуваща, хронична травма.


Начинът, по който шокуейв действа, е прост – акустичните вълни образуват „лъжливи“ микротрамви около хроничната. Те са само привидни, тъй като пациентът не усеща болка или дискомфорт, но в същото време организмът задейства естествените оздравителни процеси в засегнатата област. Метаболизмът се повишава и засилва отделянето на растежни фактори, които образуват нови кръвоносни съдове.


Звуково-ударните вълни в най-общи линии водят до значително подобряване на кръвоснабдяването, което от своя страна позволява осигуряване на тъканите на много по-добра обмяна – както на хранителни вещества, така и на кислород.


Терапията се използва и при хронични заболявания, не само при остри или подостри процеси. При част от пациентите облекчение на симптомите е налице още с първата процедури, но при други се налага по-продължително лечение, което основно зависи от стадия на заболяването.


Шокуейв терапията има основно значение при различни възпалителни процеси, поради ускоряване на възстановяването с подобряване на циркулацията. Освен това при спастичност, повишен тонус на мускулите – като има отпускащо действие.


Основните препоръки за терапията са наличието на остри или хронични болки в ахилесовото сухожилие, по отношение на ходилото – шип (остеофитоза) на петата, както и плантарен фасциит. Лечението е подходящо още при „замръзнало рамо“, както и възпалителни промени на ставните и лигаментарни структури в рамото.


Тенис лакътът е диагноза, която се поставя най-често при тенисисти, но може да бъде проявена при други видове натоварване в лакътната става, а не само при спорт. Също е показана за ударно-вълнова терапия.


Синдромът на карпалния канал, особено в по-ранните етапи на развитие на състоянието също добре се повлиява от терапията, но е важно да се отбележи, че при дълго изчакване единственият метод за лечение може да остане хирургичната намеса.


Други показания за прилагане на ударно-вълновата терапия са мускулен спастицитет (повишен тонус на мускулатурата), тендовагинит, псевдоартрози и други.


Един от основните отличителни черти на метода е неговата неинвазивност, като същевременно с това при пациентите значително могат да бъдат редуцирани дозите на болкоуспокояващите, както и да бъде преустановена употребата им.


Ако пациентът усети какъвто и да е дискомфорт, терапевтът моментално може да намали параметрите на терапията в реално време. Освен това, всяка сесия е с продължителност между 5 и 10 минути, в зависимост от лекуваната диагноза. Лечението с шокуейв обикновено се състои от 3 до 5 терапии, проведени в рамките на 10 дни. Продължителността може да варира съобразно нуждите на пациента и целите на физиотерапевта.