Всяко прекаляване – без значение дали говорим за храна, алкохол, слънчеви бани или пък повече часове и пот във фитнеса, вреди. И въпреки че редовното движение помага да поддържаме ума и тялото във форма, ако прекалим, можем да се изправим пред някои мъчителни състояния. Затова е важно да познаваме сигналите на тялото и да се вслушваме в тях. Ето за какво да следим, когато вдигнем часовете и бройките на упражненията във фитнеса.

 

Застой в резултатите


Трудно може да се каже колко точно упражнения са твърде много, но един от основните признаци е намаляването на производителността. В един момент просто усещаме, че тичаме по-бавно или полагаме повече усилия за да вдигаме обичайните си тежести.


Важно е да се знае, че без достатъчно време за възстановяване на тялото, нивата на хормоните се променят, което може да причини наришуния в мускулите. Фитнес експертите предупреждават, че това може да доведе до влошаване на мускулната функция, до намаляване на физическите показатели и дори до повишен риск от наранявания.

 

Умора

Умората след тренировка е нормална и дори приятна. Тя преминава бързо и всъщност ни дава повече енергия през деня. Ако започваме да се чувстватмепо-уморени или мудни, вместо енергични и мотивирани, може би не е лоша идея да намалим малко темпото или времето за тренировка.

 

Мускулна треска

Ако болките в мускулите не са онази позната мускулна треска, след хубава тренировка, а продължават дни наред, то това е показател, че е време за почивка. Треньорите са категорични, че усещането на силна мускулна болезненост (например до степен, в която не можем да изправим ръцете си), може да е знак за претрениране.

 

Травми

Болките в коленете, рамото и болката в долната част на гърба изпращат ясно послание: Изпълняването на една и съща тренировка твърде често може да доведе до наранявания. Според Американското ортопедично дружество за спортна медицина, това е така защото вероятно „натискаме“ тялото си твърде силно и / или не му предоставяте достатъчно време за възстановяване, което може да напряга мускулите и ставите.


Редуването на кардио, силови тренировки с йога или пилатес е добра идея.

 

Намален имунитет

Сънливи, болнави, отпаднали, въпреки редовните тренировки? Много проучвания доказват, че умереното натоварване е свързано с положителни промени в имунната система, но в същото време има редица доказателства, че твърде много интензивни упражнения могат да намалят имунитета.

 

Лош сън

Докато редовните упражнения могат да помогнат за подобряване на съня, то прекомерното трениране може да има обратен ефект по отношение на добрия, качествен сън.


Твърде много упражнения задействат стресова реакция в организма, повишавайки нивата на хормоните като кортизол и адреналин. Това може да се отрази на цикъла на съня-събуждане и да повлияе на качеството на сън.

 

Без апетит

Загубата на апетит е един от основните признаци на претрениране, според Американския спортен съвет. Тренировката може да ни накара да се почувстваме по-малко гладни, защото понижава нивата на грелин - хормона, който стимулира апетита и повишава нивата на пептид YY - хормонът, отговорен за потискането му.

 

Емоционално чувствителни

Ако не се чувстваме съвсем като себе си - усещаме повишена тревожност, намалена концентрация, повишена раздразнителност и понижена самооценка - време е да преоценим режима си на упражнения.


Въпреки че физическата активност може и трябва да бъде забавна и приятна, прекаленото трениране може да доведе до психологическо прегаряне, което да повлияе върху мотивацията. Всъщност промените в настроението са най-ранния знак за претрениране, преди да са налице много от другите физическите признаци.