Tribulus terrestris е билката бабини зъби. Екстрактът, извлечен от корените и плодовете на това растение, е богат на химически активни субстанции като фитостероиди, флавоноиди, алкалоиди и гликозиди. Основните вещества, носещи физиологичния ефект са фуростаноловите сапунини.

Трибулусът се среща само в някои части на света. Доказано е, че българската билка е с най-високо качество по отношение на концентрацията на активните вещества, респективно на търсения ефект. Вероятно поради този факт, тя се изнася почти изцяло за САЩ, а българският пазар е залят от индийски и китайски продукти.

Оценяването на действието на трибулуса трябва да се извършва на фона на сравнението му със стероидите, които гонят същия ефект по сходен, но не еднакъв механизъм.

Лайдиговите клетки на тестисите произвеждат 95% от циркулиращия тестостерон. Останалите 5% се разпределят между мастната тъкан, кожата и кората на надбъбречните жлези. Стимулирането на дейността на Лайдиговите клетки започва през пубертета и продължава цял живот. Тази стимулация се осъществява чрез хормон, отделян от мозъчната ендокринна жлеза – хипофиза.

Когато нивото на тестостерон в кръвта е ниско, хипофизата го регистрира, отделя лутеинизиращ хормон (ЛХ) и активира Лайдиговите клетки да произвеждат тестостерон и да нормализират кръвната му концентрация.

Обратно, високият кръвен тестостерон потиска хипофизата и тя не отделя лутеинизиращ хормон.

Със стероидите в кръвта постъпват тестостерон и/ или негови активни производни. Търси се техният анаболен ефект върху мускулите, изразяващ се в увеличение на обема и силата на мускулните влакна.

Всички те, обаче, с високото си кръвно ниво потискат хипофизата по естествен начин чрез обратния механизъм на регулация на нейната активност. Концентрацията на лутеинизиращ хормон се понижава значително и Лайдиговите клетки се дезактивират. Това довежда до липса на тестостерон в тестисите, защото нивото му там се определя единствено от активността на Лайдиговите клетки.

Получава се парадоксален ефект - висок тестостерон в кръвта, нисък в тестисите. Това инициира дегенеративни процеси в последните. Ето защо, продължителната употреба на стероиди предизвиква атрофия на тестисите и стерилитет.

NEWS_MORE_BOXАктивната съставка на растението бабини зъби действа като стимулатор на хипофизата, увеличава плазмената концентрация на лутеинизиращ хормон и по естествен механизъм повишава продукцията на тестостерон от Лайдиговите клетки.

Разликата със стероидите е, че в случая тестостеронът първо попълва депата в семенните каналчета на тестисите, което е от значение за нормалното им функциониране, и чак след това се покачва нивото му и в кръвта. Попаднал вече там, той реализира анаболния си ефект върху мускулите на активно спортуващите хора. Ето защо, опасност от стерилитет при прием на трибулус няма.

Основната част от циркулиращия в кръвта тестостерон се разгражда в черния дроб. При трайно високи стойности на последния са възможни чернодробни увреждания. Все още няма статистически достоверни данни за настъпили такива.

Друга част от кръвния тестостерон се метаболизира в простатата до дехидротестостерон, който е с по-силен анаболен капацитет от предшественика си. Обременяването на простатата с голямо количество тестостерон може да доведе до нейната хиперплазия или карцином, за което има данни.

Излишъкът на тестостерон отключва агресивно поведение, повишава либидото, продължителността и силата на ерекцията.

В България се разпространяват множество продукти, съдържащи екстракт от Tribulus terrestris. Върху разпространението и качеството му няма наложен контрол. Една елементарна справка на фитнес сайтовете, предлагащи трибулус на потребителите, показва, че поръчките на само един от стотиците продукти са хиляди.