Спортното хранене е успешен бизнес по света. За щастие, не е нужно да плащаме цяло състояние за скъпи продукти, за да сме в добро здраве.

Каква е най-подходящата храна, която трябва да се приема преди  упражнения за енергия и издръжливост?

Вашите мускули разчитат на въглехидратни храни като хляб, зърнени храни, макаронени изделия, ориз, плодове и зеленчуци за бърз източник на енергия. Белтъчините са необходими за изграждането и поддържането на мускулите и за здрави кръвни клетки. Кръвните клетки осигуряват хранителни вещества и кислород на работещите мускули.


Храните са “горивото” за двигателя на организма, а течностите осигуряват вода за „радиатора“ на тялото. Без тези основни горива и течности на тялото ви ще му е трудно да функционира по най-добрия начин.

Идеалното хранене преди спорт има пет особености:

1. Ниско съдържание на мазнини;
2. Умерени въглехидрати и протеини;
3. Храни с повече фибри;
4. Съдържание на течности;
5. Познати, добре усвоими храни.

Откъде да знаем, че приемаме правилното за нас количество калории и хранителни вещества?

За да получите точна оценка на количеството калории и хранителните нужди, които са определени за вас, консултирайте се с регистриран диетолог или сертифициран специалист по спортна диететика.

Мога ли да отслабна, без да се налага да правя упражнения?

Да, можете, но най-добрата стратегия е комбинация от намаляване на калории, съчетано с упражнения. Физическото натоварване има и други ползи, които могат да помогнат за загубата на тегло: подобряват настроението и самочувствието, както и намаляват риска за сърдечносъдови заблявания, високо кръвно налягане, диабет и т.н.

NEWS_MORE_BOXКакви промени трябва да направите за вашата диета, ако целта ви е да губите мазнини?

Ако целта ви е да отслабнете и да изгорите мазнините, трябва да следвате изготвената диета от вашия диетолог, но бъдете сигурни, че ще получите достатъчно калории, за да поддържате физическата си активност.  Комбинацията от упражнения и диета с контролиран прием на калории ще бъде най-ефективният начин за насърчаване загубата на мазнини.

По-добре ли е да се хидратираме със спортните напитки по време на тренировка или с обикновена вода?

Хората, които тренират за развлечение, могат да пият вода за хидратация. Но, ако се упражнявате в продължение на повече от 60 минути в горещи и влажни условия, спортните напитки осигуряват не само течности, но и въглехидрати, както и натрий. Спортните напитки са също добър избор, ако играете колективни спортове като футбол или баскетбол, волейбол,  особено, когато температурата и влажността са високи.