Според ново изследване тренировките горят средно около 5% от цялото количество калории, които човек изразходва през целия ден.

 

Физическата активност е свързана с множество полозитиви за здравето на човека. Въпреки това нейната роля в понижаването на телесното тегло е малка.


 

Много хора тренират, за да понижат своите килограми, но това е само малка част от общия дневен енергиен разход или калориите, които всеки човек изгаря за един ден.

 

Базовият метаболизъм, наричан още базална метаболитна скорост, представлява количеството енергия (с други думи броя на калориите), от които тялото се нуждае в покой, за да изпълнява своите основни функции, като дишане и циркулация на кръв. Това е цялостният разход на енергия за човешкия организъм в покой.

 

Базовият метаболизъм е отговорен за ежедневното изгаряне на около 60-70%. В него не се включват калориите, необходими за извършването на различни физически активности като упражнения, ходене или други дейности от ежедневието на човека.

 

Оставащият процент от калориите, които човек изгаря ежедневно, са строго индивидуални и могат да бъдат различни всеки ден. Те зависят от термичният ефект на храната и от термогенезата без физически упражнения.

 

Термичният ефект на храната включва количеството калории, които се изразходват при самото разграждане и усвояване на различните хранителни продукти от организма.

 

Термогенезата без упражнения от друга страна е понятие, включващо цялата енергия, която човек изразходва, докато се занимава с дейности, различни от сън, хранене и спорт. В този термин се включват дори най-обикновените активности, като чистене, дъвчене на дъвка и други.

 

Според редица проучвания само упражненията рядко са достатъчни за дългосрочното понижаване на теглото и поради тази причина много от индивидуалните треньори не препоръчват на хората да тренират за да изгарят калории, а по-скоро за да изградят сила и мускулна маса.

 

Понижаването на килограмите е много труден и комплексен процес, за който е необходима цялостна промяна в начина на живот и ежедневието на човека. Повишаването на тренировките във фитнеса или започването на такива не са достатъчни за постигането на тази цел.

 

Информация за проведеното проучване е публикувана в Journal of the International Society of Sports Nutrition.

 

Референции:

https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-11-7