Физическата активност и сауната заедно са по-полезни за здравето на сърдечносъдовата система, отколкото тренировките сами по себе си. Това установи екип от специалисти от Университета в Ювяскюла, Финландия.

 

Физическата активност има множество благоприятни ефекти за здравето, особено за сърдечносъдовата система.


 

Сауната, от друга страна, е терапия с топлина, която се използва за удоволствие, релаксация и отпускане на тялото.

 

Според предходно проведени изследвания, по-честите посещения на сауната биха могли значително да редуцират риска от фаталитет по различни причини, включително и този в резултат на сърдечносъдови инциденти.

 

Новото рандомизирано контролно проучване на изследователите от Финландия, има за цел да сравни ефектите върху сърдечносъдовото здраве от честите посещения на сауна и тренировките с позитивите наблюдавани при извършване единствено на физическа активност.

 

В изследването са включени общо 48 мъже и жени на възраст между 30 и 64 години. Всички участници водят уседнал начин на живот, работят на бюро и извършват по-малко от 30 минути физическа активност на седмица.

 

Всеки един от тях има поне един рисков фактор, засягащ сърдечносъдово здраве, например повишен холестерол, фамилна анамнеза за коронарна болест на сърцето, хипертония, наднормено телесно тегло или тютюнопушене.

 

Участниците са разделени в три групи. Едната извършва единствено физическа активност, другата, освен движение, включва и посещения на сауна в своето ежедневие, а третата група е контролна.

 

Специалистите забелязват, че комбинацията от чести посещения в сауната с извършването на физическа активност подобрява здравето на сърцето повече от упражненията самостоятелно. В тази група се отбелязва и значително понижаване на стойностите на  кръвното налягане, както и на нивата на общия холестерол.

 

В периода след активна тренировка човек има повишена инсулинова чувствителност и понижени нива на липиди в кръвта. Това е благоприятен момент за прилагане на различни видове топлинна терапия, като например посещение на сауна.

 

В допълнение след физическа активност, ангиогенните фактори са повишени и по този начин промяната на кръвния поток или доставката на кислород след тренировка може да има допълващ или синергичен ефект върху сърдечносъдовото здраве на хората.

 

Необходимо е провеждането на допълнителни изследвания, за да се определят оптималните за сърдечносъдовата система температури и време прекарано в сауната, които имат положителен ефект върху хората.

 

Проучването е публикувано в American Journal of Physiology.

 

Референции:

https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.00076.2022