Редовните упражнения от всякакъв тип могат да помогнат в борбата с тревожните симптоми на депресията. Редица изследвания са установили, че дори само един час упражнения седмично са полезни при депресия. Особено упражненията с умерена интензивност като ходене, танци или йога, но не са за пренебрегване и енергичните тренировки като бягане, колоездене или вдигане на тежести.


Как редовните упражнения могат да помогнат на депресията?


„Редовните упражнения са едно от най-добрите неща, които можете да направите както за психическото, така и за физическото си здраве“, казва Адам Фрай, доктор по медицина, специалист по научни изследвания в медицинското училище в Икан.Проучване от 2019 г. установи, че хората с генетична предразположеност към депресия, които се упражняват редовно, са по-малко склонни да развият депресия, отколкото тези, които изобщо не спортуват. Нещо повече - проучването установява още, че само 15 минути бягане или един час ходене всеки ден, помагат за предпазване от депресивни симптоми.


Установено е също, че упражненията стимулират отделянето на ендорфини - невротрансмитери в мозъка, който осигурява облекчаване на болката, засилва чувството на удоволствие и благополучие и може да помогне за поддържането на по-ниски нива на стрес.


Според проучване от 2017 г. в списанието Brain Plasticity пък, упражненията могат да повишат нивата на допамин и серотонин в мозъка. Спортуването също увеличава мозъчния невротрофичен фактор (BDNF) - протеин, който поддържа структурата и функцията на мозъка.


Най-доброто упражнение за депресия?

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват от 150 до 300 минути упражнения с умерена интензивност на седмица или 75 до 150 минути енергична активност на седмица.


Има много дейности, които се определят като умерени или интензивни тренировки. Например към умерените натоварвания спадат ходенето, водната аеробика, танците, градинарството и йогата. Към интензивните занимания – бягането, колоезденето, плуването, планинския туризъм, скачането на въже или силовите тренировки. Всичко това разбира се, може да се комбинира в името на по-добрата мотивация и резултати.


Важното е, че и двата типа тренировки имат значителни ползи върху депресията. Изследване от 2015 г., установява, че хората, които спортуват с умерена интензивност - която включва дейности като отборни спортове, индивидуални спортове и ходене - в продължение на 150 минути седмично съобщават за по-малко депресивни симптоми, като тревожност и стрес.


Друго проучване от 2018 г., публикувано в списанието JAMA Psychiatry, установява, че участниците, които са правили силови тренировки, като вдигане на тежести – значително са намалили депресивните си симптоми като лошо настроение, загуба на интерес към дейности и чувство за безполезност.


Още едно изследване от 2019 г. на университета в Бостън пък изследва хора с клинична депресия, които посещават йога часове два до три пъти седмично. Резултатите и тук са впечатляващи – участниците отчитат по-високи нива на спокойствие, позитивност, както и по-малко чувство за тревога.