Редовните тренировки могат значително да подобрят физическото състояние. Освен върху него, могат да повлияят и върху менталното състояние. Активните движения подобряват емоционалното състояние и могат значително да понижат налични симптоми на депресия.

 

Всеки един вид физическа активност може да бъде от полза, но съществуват определени движения, които имат най-голям ефект за емоционалното здраве. Това са:


 

1. Ходене

Разходките се предпочитат като метод за раздвижване в ежедневието, тъй като те не са натоварващи. Освен това човек може да се разхожда навсякъде.

 

Разходките биха могли да помогнат за понижаването на стреса, за облекчаване на тревожността и за стимулирането на положителни мисли, особено когато са в паркове и сред природата.

 

Според редица проучвания дори само кратките разходки от по 15 минути могат да редуцират риска от депресия с 26%.

 

2. Бягане

При бягане мозъкът стимулира синтез на ендорфини, които значително подобряват настроението.

 

Редовното бягане подобрява качеството на съня, което също е от голямо значение за понижаването на стреса, тревожността и депресията.

 

3. Силови тренировки

При желание да се повлияе начинът, по които изглежда фигурата, освен на настроението, биха могли да се извършват различни силови тренировки.

 

Силовите тренировки могат да понижат риска от поява на депресия или да подобрят състоянието, когато тя е налична.

 

Извършването на такъв вид упражнения може да се прави и в домашни условия, с помощта на свободни тежести, съпротивителни ленти и собственото телесно тегло. Посещенията във фитнес зала не са задължителни.

 

4. Йога

Йога практиките са едни от най-полезните видове физическа активност за психо-емоционалното състояние, тъй като включват моменти на осъзнаване на движенията, дълбоки вдишвания и медитация.

 

Фокусирането върху определените движения, както и върху дишането са от голяма полза за отстраняване на негативните мисли.

 

Осъзнатото и контролирано дишане активира парасимпатиковата нервна система, което води до състояние на релаксация - понижава сърдечната честота и кръвното налягане.

 

5. Танци

Танците също са вид физическа активност, която значително редуцира стреса, напрежението и чувството за тревожност. При груповите тренировки значително се подобрява и социалния живот.

 

Референции:

https://www.cnet.com/health/mental/naturally-treat-your-depression-and-anxiety-with-these-5-exercises/