Редовната физическа активност може да намали значително риска от болест на Алцхаймер и представлява добра терапия за страдащи от заболяването. Ново научно изследване е открило ползотворни ефекти от тренирането с тежести за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.


Макар и да не съществува лек за болестта на Алцхаймер, има много начини симптомите на заболяването да се облекчат. Болестта на Алцхаймер се проявява често в проблеми с паметта и когнитивните функции. Тези симптоми се получават, защото при наличие на болест на Алцхаймер, невроните в мозъка постепенно, с продължение на годините, спират да изпълнуват функцията си и претърпяват необратима клетъчна смърт. Тези щети могат да започнат години преди появата на каквито и да е симптоми, затова се препоръчва всеки да се грижи за физическото си здраве с цел да намали риска от деменция. 

 


За здрав организъм често се препоръчва смъкване на излишните килограми, поддържането на нормални нива кръвна захар и холестерол, както и добрия сън. Редовната физическа активност спомага за всеки един от тези показатели и много други. В повечето случаи се препоръчват аеробни упражнения, но тренировките с тежести също имат свои ползи, различни от упражненията. Освен че подобряват здравето на организма, те спомагат и за подобрен баланс и стойка, намалявайки риска от падания и контузии в напреднала възраст. Увеличава се и мускулната маса, силата и костната плътност, които са допълнителни защити от увреждания.


Но сега е открито директно влияние от тренировките с тежести върху риска от Алцхаймер. Оказва се, че упражнения с тежести имат защитен ефект за невроните в мозъка от натрупване на амилоидни плаки, които са свързани с болестта на Алцхаймер. Научният труд открива, че при редовна физическа активност в продължение на 4 седмици натрупванията на плаки в мозъка са значително спаднали. Наблюдавани са и намалени симтпоми на Алцхаймер като превъзбуда, безпокойство и безцелно скитане.


Беатрис Лонго, главен автор на научното изследване, казва: „Упражненията за съпротива все повече се оказват ефективна стратегия за избягване на появата на симптоми на болест на Алцхаймер. Основната възможна причина за тази ефективност е противовъзпалителното действие на упражненията“.


Референции:
Craig, M. (2023, July 3) Resistance training could be a simple and affordable therapy for Alzheimer's patients. Retrieved 2023, July 5 from https://www.news-medical.net/news/20230703/Resistance-training-could-be-a-simple-and-affordable-therapy-for-Alzheimers-patients.aspx
Longo, B. (2023, April 6) Neuroprotective effects of resistance physical exercise on the APP/PS1 mouse model of Alzheimer’s disease. Retrieved 2023, July 5 from
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2023.1132825/full