За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, те предпочитат да тренират на закрито - най-често във фитнес залите.


Част от позитивите на тренировките навън в студеното време са каляването на организма, подобряване на кръвообращението и увеличеното горене на калории.


Препоръчително е температурата да бъде над 0 градуса и времето да бъде ясно - без мъгла, снеговалеж или вятър. При температури до 12 градуса може да се тича и по къс ръкав, докато температура в диапазона от 0 до 6 градуса изисква да бъдем с дълги панталони и ръкави. При температури под нулата трябва задължително да носим шапка, ръкавици, яке и по-плътно облекло.Облеклото трябва да бъде подбрано така, че в началото да чувстваме лек студ, но не и да замръзваме, а 10 минути след началото на тренировката, когато започне да се акумулира телесна топлина да се усеща приятно затопляне.


При първи признаци на измръзване, като изтръпване на крайниците или намалена чувствителност на засегнатия крайник е необходимо да се преустанови тренировката и по най-бързия начин да отидем в топло помещение.


Приемът на достатъчно вода е от изключително важно значение. Препоръчва се да носим в себе си термос с вода, тъй като независимо, че е студено – ние губим голямо количество течности. Дехидратацията не зависи от сезона, а успоредно с това се горят и повече калории.


Дехидратацията крие същите рискове в студеното време, включително от контузии, предизвикани от липсата на достатъчно течности. Няколко са факторите, които увеличават възможността за дехидратация в студеното време. Първо, студеният въздух е много сух, особено на голяма надморска височина. Така при дишане се губят много повече течности при издишване. Освен това, студът потиска жаждата и съответно приемаме значително по-малко количество течности.


Валидните за всяка тренировка правила важат с пълна сила и тук. Важно е да се спазва принципът за последователно увеличаване на натоварването - през зимата това правило е с още по-голяма тежест. Освен това, непосредствено след тренировка не се препоръчва да влизаме на топло преди дишането да се е нормализирало.