Методът представлява неинвазивно въвеждане на колаген в тъканите, които са преценени за третиране чрез използване на апарат за магнитофореза. Терапията дава възможност за безболезнено въвеждане на колаген в различни тъкани.


Колагенът е протеин, който е широко застъпен в различни тъкани на човешкото тяло. Приложението му оказва възстановяващ и обезболяващ ефект. Терапията е физиологична и води до поддържане на колагеновите фибри. Колагенът може да бъде прилаган чрез резонансна магнитофореза, даваща възможност за голяма дълбочина на проникване в тъканите и ставите.


Терапията има отношение към възстановяване и подобряване функциите на хрущяли, сухожилия, както и връзки (лигаментарен апарат). Методът се прилага при ставна, мускулна и невралгична патология. Позволява стимулиране на възстановителните процеси в увредените структури, следствие на дегенеративни и възпалителни процеси.По-голямата част от ставите са показани за извършване на процедурата, но не всички. Третират се както големи, така и малки стави. Зони на избор са тазобедрена става, колянна, раменна, ставите на гръбнака, глезенна става, както и малките стави на стъпалата и ръцете.


Като положителни характеристики на метода се посочват неговата неинвазивност (не се нарушава дори целостта на кожата), същевременно се осигурява много добра прониквателна способност на колагена, под действието на магнитно поле. На база на магнитното поле няма топлинен ефект и съответно няма риск от изгаряне и допълнителен дискомфорт, свързан с процедурата. Има възможност за прилагане и при наличие на метални импланти.


Освен това се използва и прилагането му за кожни несъвършенства, забавяне на стареенето и борба с фините бръчки.


Колагенът се прилага инжекционно, подкожно, вътреставно, вътрекожно, на тригерни или биологично-активни точки, в болезнени места, уплътнения и други. Няма възрастови ограничения по отношение на прилагането.


Целта е не само възстановяване, но и укрепване на анатомичните структури. Най-подходяща е терапията за повлияване на ставно-лигаментарен апарат, мускулна тъкан за премахване на болката, съответно спазъма и възстановяване на движенията.


Не могат да бъдат очакваи трайни резултати без да е налице т. нар. хигиена на труда – да не се усукваме и навеждаме рязко, да не вдигаме тежки предмети. Тренировките ни винаги трябва да започват с предварителна загрявка и да завършват с разгрявка.