Тенис лакътят (латерален епикондилит) представлява възпаление в резултат на хронични микротравми и претоварване на едно от сухожилията на екстензорите (разгъвачите) на китката – сухожилието на m.extensor carpi radialis brevis (ECRB). Възпалението засяга сухожилната част в началното място на мускула - латералния епикондил на раменната кост. Първоначално състоянието е описано при пациенти, практикуващи тенис, като с днешна дата около 3% от популацията в даден период от живота си е засегната от него. Най-честото оплакване е свързано с болка от външната страна на лакътя, която постепенно се засилва с времето. Когато болката е от вътрешната страна на лакътя, става дума за медиален епикондилит - т.нар. голф лакът. Тази патолгия се среща сравнително по-рядко в сравнение с тенис лакътя. Двете състояния най-често засягат пациентите във възрастта между 30 и 50 години, като с еднаква честота се срещат при мъжете и при жените.

 

Болката при тенис лакът значително се усилва при вдигане на дадена тежест. Тъй като много от еждневните активности свързани с вдигане на различни предмети се извършват в неутрално положение на предмишницата, в тези случаи се изисква и определана екстензия (разгъване) на китката, което може да доведе до претоварване и микроразкъсвания на ECRB.


 

При прегледа най-често се установява увеличена чувствителност и болка при палпация в обалстта на латералния епикондил, съответно и на медиалния. Характерен тест за тенис лакът е този на Thomson, при който се предизвиква болка при екстензия на китката срещу съпротивление, а за голф лакът, болката се провокира при пронация на предмишницата срещу съпротивление.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

От образната диагностика, рентгенът влиза в употреба по-скоро за изключване на други патологични състояния на лакътя, като в редки случаи може да се забележат малки калцификати в началните места на мускулите сгъвачи и разгъвачи на китката. Ехографията може да даде по-точни данни, визуализирайки началното място на мускула и евентуално задебеляване на тъканите около сухожилието, в резултат на възпалителния процес. Най-точна оценка може да се направи посредством ЯМР.

 

Лечението на епикондилитите поначало е нехирургично. Винаги се започва с ограничаване за определен период на активностите предизвикващи болка. Спорно е използването на даден вид имобилизация, но в голяма част от случаите обездвижването на лакътя за няколко дни подобрява симптомите. Ако това не помогне се преминава към физиотерапия- масажи, укрепващи мускулатурата  упражнения, ултразвук и йонофореза.

 

Кортикостеродините инжекции в областта на латералния епикондил имат добър ефект, намалявайки симпомите, но са свързани с някои странични ефекти. Плазмотерапията (PRP) също навлиза като метод на лечение с добри резултати.

 

Когато неоперативните средства вече нямат ефект се преминава към хирургично лечение на състоянието, което може да стане по открит метод, перкутанно или атроскопски.