Как се поставя диагнозата за тендинит на бицепса?

Диагнозата за тендинит на бицепса се поставя въз основа на преглед, снета анамнеза и образна диагностика.

 


Рентгенография на шията и лакътя могат да бъдат необходими, за да се изключат като произход на болката. Рентгенографиите са показни в случаи, когато лечението не е достатъчно ефективно или при пациенти, които са предразположени към или са имали преди неопластично заболяване.


Артроскопията може да бъде полезна за оценка на хроничната болка в рамото. Артроскопията представлява минимално инвазивна процедура, при която се оглежда вътрешността на ставите с помощта на инструмент (артроскоп), снабден с камера и източник на студена светлина. Тази процедура се използва за откриване и диференциране на фините дефекти в рамото. Артроскопията не се използва често като средство за диагностициране на тендинит на бицепса, изключение правят случаите когато пациентът не реагира на обичайното лечение или ако се обмислят други диагнози.


Каква е терапията при тендинит на бицепса?

Главната цел при лечение на тендинит на бицепса е намаляването на възпалението и отока. Трябва да се ограничат движенията на рамото.


Пациентите трябва да поставят лед в засегнатата област за 10-15 минути, 2-3 пъти на ден за първите 48 часа. Нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен, се използват в продължение на 3-4 седмици за лечение на възпалението и болката. Степента на имобилизация зависи от степента на нараняването и дискомфорта на пациента. Продължителната имобилизация може да доведе до схващане на рамото.

 

При директно инжектиране на стероиди в дългата глава на сухожилието на бицепса има рискове от директна травма, също така това може да доведе до атрофия и / или скъсване на сухожилието. Други усложнения от инжекциите включват инфекция след инжектиране и възпалителна реакция.

 

За да се изключат възможни пропуски при поставянето на диференциална диагноза, трябва да се обмисли рентгенографската картина, ако не се наблюдава подобрение след лечението.


Фонофорезата и йонтофорезата са примери за методи, които се използват за доставяне на лекарства във възпалена тъкан без инжекция. Йонтофорезата представлява метод, при койтото се доставя кортикостероид чрез вкарване на лекарството през кожата с помощта на ток. Фонофорезата представялва метод, чрез който се въвеждат лекарствени вещества в организма чрез ултразвук.

 

Хирургична операция се предприема в редки и усложнени случаи, когато основното лечение не дава резултат. За по-нататъшното възстановяване на пациентите с тендинит на бицепса може да се използват физиотерапия и рехабилитация.