При леките до средно тежко протичащи тендинити могат да се възстановят и без посещение на медицинско заведение в рамките на 2-3 седмици. Но е от значение да спазваме няколко основни правила, които да осигурят по-бързото възстановяване.


На първо място непосредствено след травмата и до първите сигнали за подобрение се спира физическа активност, която натоварва увредените сухожилия.


През първите няколко часа след травмата се налагат студени компреси. Важно е да се отбележи че на всеки 20 минути трябва да бъде давана почивка и да се отстранява охлаждащата кърпа, за да не се наруши трофиката на засегнатия участък.


 

Предпочита се увиването на лед в кърпа, тъй като директното налагане на торбичка с лед е не само неприятно за пациента, но и вредно.


Добре е мястото, където е получено разтежението да се постави обездвижваща превръзка, която да оказва и компресиращ ефект, с цел предотвратяване на отока.


В случай, че са засегнати сухожилия на долните крайници е подходящо и повдигането на засегнатия крайник на по-голяма височина от тази на торса. Така механично отново се повлиява предотвратяването на отока.


През първите няколко дни е добре да се избягват топлите душове и вани в областта на нараняването. Масажите на областта също са противопоказани.


Приемът на обезболяващи също има отношение към възстановяване, в случай, че те са от групата на противовъзпалителните средства – например ибупрофен. Но експертите препоръчват приемът или локалното нанасяне на съдържащите го средства да бъде поне 36 до 48 часа след получаване на травмата.


Как да предотвратим получаването на травми?

На първо място преди тренировка или извършване на по-сериозна физическа дейност е от значение предварителната загрявка на мускулите – т. нар. „студена“ или неподготвена предварително мускулатура води до чести травми. След приключване на тренировка е от значение да завършим с разтягане.


Между отделните повторения трябва да бъдат правени и адекватни почивки, тъй като претренирането води не само до микротравми на мускулните влакна, но също така се увеличава риска от инциденти – съответно разтежение или разкъсвания на връзковия апарат.


Погрешно е честото повтаряне на едни и същи упражнения без надграждане. Тренирането на някои мускулни групи и пренебрегването на други води до дисбаланс в стабилизацията. Освен това честите, повтарящи се и еднотипни движения (тъкачи, машинопистки) също могат да доведат до възпалителни промени. Това налага прекъсване на работния процес и извършване на упражнения, които да натоварват и останалите мускули групи.