Много хора са буквално пристрастени към мобилните си устройства, като освен за комуникация, на тях проверяваме всякаква информация - от прогнозата за времето до заглавие на някоя книга или работно време на ресторант.


Но все по-продължителното време, което прекарваме на тях, без да си даваме кратки почивки, може да доведе до различни прояви отстрана на опорно-двигатения апарат на китката и пръстите.


Според статистиката, пренапрягането на мускулите, както и проявяващите се мускулно-скелетни увреждания представляват една трета от всички травми на работното място. Това е свързано не само с използването на мобилно устройство, но и цялостната насоченост на работния процес към основното натоварване на ръката.Рискови фактори за развитие на текст палец са захарният диабет, ревматоидният артрит, предшестваща оперативна интервенция на карпалния канал.


Добрата стойка и честите кратки почивки се оказват затруднение за повечето хора, а те са в основата за свеждането до минимум на проявяващите се симптоми.


Ризартрозата е артрозна болест, която засягат основната става на палеца. Симптомите, характерни за състоянието често приличат и на тези при възпаление или притискане на нерв в областта на китката или притискане на сухожилие.


Най-характерните симптоми са постепенно възникващите болки, в началото след натоварване, като най-често се срещат при жени около 40 години. Болката се разпространява по целия палец и в малките мускулни групи на дланта.


В някои случаи ризартрозата настъпва след травми, като в тези случаи артрозните промени са налице и при по-млади лица. Постепенно след първите прояви на болка, започва ограничаване на движенията на пръста. В най-напредналите стадии палецът е значително деформиран.


Физиотерапията има за цел противовъзпалителен и обезболяващ ефект. Като в началните форми на заболяването те са в различна степен ефективни, но при напреднали – почти без повлияване. При синдром на карпалния канал се постига кратковременно обезболяване и намаляване на изтръпването, но ако притискането не е отстранено и облекчението е временно.


Често пациенти със синдром на карпалния канал са допълнително забавени при диагностиката, като най-често погрешно поставяни диагнози са  тендовагинит, влошена циркулация или остеофити в шийната област.


До стенозиращи тендовагинити се стига най-често, когато е налице възпаление на структурите, поради системно и несъобразено натоварване. Това натоварване може да е следствие на дългото задържане на мускулите в една и съща поза – на полусвита длан, например.


Значение оказва още работата с повтарящи се еднообразни движения – например при дълго писане на клавиатура.


Последващо усложнение е т. нар. “щракащ пръст”. При тендовагинит, оставен без подходящо и навременно лечение може да последва изключително болезненото блокиране на пръст, без възможност за сгъване и изправяне, освен с външна намеса.
Продължителното държане на мобилен телефон може да окаже вредно влияние върху флексорните сухожилия в ръката. Обикновено от това „страда“ в най-изразена степен палецът, а симптомите се изразяват в болка или отслабване на чувствителността.


Профилактика на текст палец

Възможността за почивка от пасивното натоварване е използването на протективни ортезни средства - шини, които обездвижват и дават покой на палеца.


Препоръчва се още въвеждането на текстови съобщения с вградената в много мобилни устройства технология за гласово разпознаване, като така се дава почивка на пръстите.


Топлината също може да помага за отпускане на сухожилията и на мускулите на ръцете, като паралелно с това се позволява подобряване на кръвообращението. Важно е да се отдиференцира видът на болката, тъй като при остра, непостоянна и пулсираща болка по-подходящо е поставянето на студен компрес.


Масажните движения също могат да облекчат симптомите – с леко притискане на кожата може да се прави както масаж по дланите, така и с постепенно насочване на движенията към пръстите. Всеки пръст, освен това, се върти по и срещу часовниковата стрелка и накрая се завършва с няколко свивания и отпускания на юмрука.


Библиография:
1.    Jason A. Strelzow, Christopher Hicks; Text Thumb and Text Neck, UChicagoMedicine;
2.    Dan Brennan; How to Avoid Texting Thumb, WebMD