Практикуването на тай чи два пъти седмично е полезно за двигателните способности на хора, засегнати от болест на Паркинсон, показва изследване на Орегонския изследователски институт.

 
Заболяването се характеризира с наличие на тремор при покой, забавеност на волевите движения и повишен мускулен тонус.
 
Учени откриват, че упражняването на древното китайско бойно изкуство помага за подобряване на баланса и способността за ходене.
 
В изследването се включват близо 200 души, които провеждат тренировки по тай чи два пъти седмично, с продължителност 60 минути. Практикуването му спомага за постигането на по-добър баланс, подвижност и по-нисък риск от падания и травми, показват резултатите. 
 
Подобренията в баланса и походката подчертават потенциала на базираните на тай чи движения в рехабилитацията на пациенти с болест на Паркинсон, казва авторът на изследването Фуцонг Ли. 
 
Бойното изкуство включва серия от дълбоки техники за дишане и релаксация за успокояване на ума, в съчетание с бавни и плавни движения на тялото, предназначени за добър баланс, походка и съзнателно движение на жизнената енергия и сила на организма.
NEWS_MORE_BOX
 
Тай чи се основава на принципите на конфуцианската и будистката философия, че има две противоположни сили на енергия - Ин и Ян, които управляват здравето ни.
 
Смята се, че дисбалансът в тези сили може да доведе до различни здравословни проблеми. Той може да бъде повлиян от практикуването на тай чи чрез подобряване потока на вътрешната енергия в целия организъм, поясняват учените.
 
Според друго проучване възрастните хора могат да използват техниките от бойното изкуство, за да предотвратяват падания през зимния сезон. Тай чи е подходящо за всички възрасти. Освен предпазваща от травми техника, тя е подходяща и за възстановяване от такива.