Какво представлява свързаната с възрастта хиперкифоза?

Свързаната с възрастта постурална хиперкифоза е преувеличена предна кривина на гръдния кош, понякога наричана гърбица на Доуаджър или гибус деформация. Това състояние нарушава подвижността и увеличава риска от падания и фрактури. Хиперкифозата може да бъде развита или от мускулна слабост и дегенеративно заболяване на междупрешленните дискове (дископатия), което води до вертебрални фрактури (на прешлените на гръбначния стълб) и влошаване на хиперкифозата, или от първоначални фрактури на прешлените, които ускоряват развитието на изкривяването.

 


Възможно е също различни лица да развият една и съща степен на хиперкифоза от различни процеси, някои от фрактури на прешлени, а други от мускулна слабост, дископатия или други генетично определени процеси. Независимо от това, има значителни отрицателни последици от хиперкифозата и ранната намеса и лечение на състоянието може да има важни клинични ползи за общественото здраве. Рискът от хиперкифоза се увеличава с възрастта и проблемът е по-често срещан при лица в напреднала възраст.

Какви типове хиперкифоза съществуват?

Кифозата е необичайно изкривяване на гръбначния стълб. Хиперкифозата е вид кифоза (изкривяване на гръбначните прешлени с повече от 40-45 градуса, което може да доведе до образуване на гърбица). Най-често срещаният тип кифоза, постуралната кифоза, се развива поради хронично неправилно позициониране на тялото. Това е вид кифоза, която възниква от дейности като продължителна работа на компютър.

 

Според проучване, публикувано в издание на European Journal of Physical Rehabilitation Medicine, свързаната с възрастта хиперкифоза засяга от 20 до 40 процента от лицата в напреднала възраст. Свързаната с възрастта хиперкифоза може да бъде постурална (свързана с начина, по който човек стои или седи), но може да бъде и резултат от компресионна фрактура на гръбначния стълб - нараняване, което е свързано с остеопороза и остеопения.

Как се диагностицира свързаната с възрастта хиперкифоза?

Златният стандарт в ортопедията за оценка на хиперкифоза е страничната рентгенография на гръбначния стълб в изправено положение. При възрастни пациенти рентгенографията на гръбначния стълб може да бъде извършена в легнало положение за удобство. Ъгълът на Коб е нормалната или физиологично съществуваща кифоза с ъгъл от 20 до 40 градуса за участъка Т2 до Т12 (торакални или гръдни прешлени на гръбначния стълб), а изкривяване извън тези стойности показва патология.

Какво е лечението за свързаната с възрастта хиперкифоза?

Хиперкифозата е козметичен проблем. Въпреки това е възможно също така да доведе до физически проблеми, да засегне белите дробове и/или да увеличи риска от падания и фрактури. Състоянието е възможно дори да допринесе за ранен фатален край.


Физикалната терапия трябва да бъде подход на лечение от първа линия, особено защото много от причините за хиперкифозата са от мускулно-скелетен произход. Разпознаването и лечението на хиперкифозата може да допринесе за намаляване на риска от падания, фрактури и функционални ограничения.

 

В множество случаи на хиперкифоза състоянието се лекува с антирезорбтивни лекарства за остеопороза или лекарства за изграждане на кости, тъй като тези пациенти имат ниска костна плътност или фрактури на гръбначния стълб. Въпреки че лечението на остеопороза помага за предотвратяване на инциденти фрактури на гръбначния стълб, не е доказано, че лекарства подобряват хиперкифозата. Вертебропластиката и кифопластиката са хирургични процедури, използвани основно за лечение на рефрактерна (неуправляема или резистентна) болка след фрактура на прешлен и е доказано, че намаляват ъгъла на кифозата в някои случаи.

 

Референции:
1. Verywell Health. Hyperkyphosis in Seniors and the Elderly
2. Bansal, S., Katzamn, W., Giangregorio, L. Exercise for Improving Age-Related Hyperkyphotic Posture: A Systematic Review
3. Kado, D. The Rehabilitation of Hyperkyphotic Posture in the Elderly