Наблюдава се много малък напредък в намаляването на нивата на неактивност в целия свят, предупреждават експертите. По-конкретно, Световната здравна организация пусна доклад, според който повече от една четвърт от хората по цял свят - 1,4 млрд. души - не правят достатъчно физически упражнения: наблюдение, което се е променило незначително от 2001 г. насам.

 

Изследването е проведено върху 168 страни, а резултатите показват, че в тези с по-висок стандарт, между които са Великобритания и САЩ, процентът на неактивните лица (такива, които практикуват седмично по-малко от 150 минути умерени упражнения) е нараснал от 32% през 2001 г. на 37% през 2016 г., докато в страните с по-ниски доходи процентът е останал стабилен на 16%. Най-ниски стойности се наблюдават в Уганда и Мозамбик, където неактивността се определя на 6%.


 

Имайки предвид посочените данни, може да се направи извод, че физическата активност неизбежно намалява, когато употребата на технологии се увеличава. Така, например, хората в проспериращите региони практикуват по-заседнали форми на труд и използват много по-често моторен транспорт като начин на предвижване. 

 

Въпреки че световният проблем с неактивността е ясен, решенията не са толкова еднозначни.  Докато Световната здравна организация отчита, че хората, неотговарящи на стандартите за активен начин на живот, са предразположени към по-голям риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, деменция, диабет и някои видове рак, стратегиите на Организацията за редуциране на глобалния застой с 10% до 2025 г. се провалят. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

В Съединените щати, например, Центровете за контрол и превенция на заболяванията са създали 10-годишни целеви програми за подобряване на здравето на американците, но дискутираните данни показват, че подобна държавна политика не работи

 

"Не можем просто да кажем на хората, че трябва да се упражняват повече“, споделя Уолтър Томпсън, професор по кинезиология в Държавния университет на Джорджия. "Трябва да демонстрираме модификации на начина на живот, които да бъдат приети от по-голямата част от населението, а не да изпращаме хората във фитнеса. Малки промени в поведението... като например качването по стълби, не взимането на асансьор“, продължава той.