Физическата активност има благотворно влияние върху здравето и сърдечносъдовия риск – стига да е с мярка. При всички положения тя може да се покаже и като опасна при хората, засегнати от сърдечно заболяване, като това важи в особена сила за тези с безсимптомна болест. Последните десетилетия спортната активност претърпя сериозна демократизация и вече се практикува на всяка възраст и на всяко ниво. Лекарският подход обаче е различен в зависимост от това дали става въпрос за млад атлет със състезателни амбиции, човек със заседнал начин на живот, който иска да започне физическа активност за забавление и здраве или за пациент, засегнат от кардиопатия.


Много хора от тези групи се впускат в спортно приключение, без да се консултират с медицинско лице. Ето няколко съвета и насоки, които обаче не биха могли да заместят пълноценния лекарски преглед.

Спортът е здраве


Днес е повсеместно разпространено мнението, че физическата активност има благотворно влияние върху здравето, а заседналият начин на живот е значима причина за болестност и смъртност. Упражненията дори и с нисък интензитет намаляват сърдечносъдовия риск и вероятността за възникване на коронарен инцидент, а ефектите върху самочувствието също не са за пренебрежение.


От друга страна, атлетите от високо ниво изпитват непрекъснато границите на своето тяло, в отговор на което в сърцето настъпват приспособителни структурни и функционални изменения, които лекарите определят като „сърце на атлет“. В един момент се проявяват и негативни ефекти от това. Днес се счита, че при физическата активност над умерения интензитет благотворните влияния започват да граничат с негативните. Към това се прибавя и рискът от внезапна сърдечна смърт, който е по-висок при спортистите, засегнати от недиагностицирана сърдечна болест.


Хората с болести на сърцето също печелят от редовната физическа активност. В зависимост от вида и тежестта на засягането, разбира се, спортът би могъл да бъде опасен за тези хора с повишен риск от инфаркт или сърдечно-съдов инцидент. Тук е важно лекарят да прецени и посъветва пациента.

 

Видове спорт

Всеки спорт изисква различна пропорция от статична и динамична сила. От това зависи участието на сърдечносъдовата система и е свързано с различните влияния върху хемодинамиката. За това и рискът от усложенния зависи силно от вида спорт. Тук не бива да се пренебрегват и рисковете на околната среда – например силно ниските температури при алпинизъм.


Сред спортовете с най-висока динамична компонента са боксът, карането на колело, декатлонът, кану каякът, триатлон, фигурно пързаляне и други.


Спортовете с умерена както динамична, така и статична компонента са баскетбол, хандбал, плуване, сноуборд, ски и други.


Спортовете с по-ниска динамична компонента са гимнастика, езда, гмуркане, билярд, боулинг, голф и други.


Бадминтонът, тенисът, футболът, ходене на дълги разстояния попадат в спортовете с висока динамична компонента и ниска статична.

 

Млади атлети – имат ли нужда от лекарско наблюдение?

Необходимостта от търсене на тиха сърдечна болест у младите атлети под 35 годишна възраст без симптоми все още е спорна. В повечето европейски държави се препоръчва ежегоден контрол с електрокардиограма.


Ето ги случаите, при които при младите атлети се препоръчват по-задълбочени прегледи:

 

  • Характерни оплаквания – известен сърдечен порок, задух или силна умора при усилие, необясним синкоп (припадък(, гръдна болка при усилие и други. 
  • Семейно предразположение – роднини, починали под 50-годишна възраст от сърдечно заболяване, роднини с инвалидизиращо сърдечно заболяване под 50-годишна възраст, както и роднини с известна хронична кардиомиопатия, синдром на Марфан, значими аритмии и други.

 

Определяне на риска при спортуващия човек в напреднала възраст

Смята се, че след 35-годишна възраст дялът на придобитите сърдечни заболявания започва да предоминира над този на наследствените такива и усилията с висок интензитет са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови инциденти, дори и при хората с безсимптомни сърдечни болести. Това, което може да направи човек, е просто да ходи на ежегодни профилактични прегледи.

 

В продължението на статията четете за влиянието на спорта при възрастни хора, както и при различните видове сърдечни заболявания.