Все по-често наблюдаваме деца със странна позиция на главата, изглеждащи като костенурчета, сякаш криещи се от света. Какво е това и дали е нормално, имайки предвид съвременните тенденции и проучвания върху влиянията и качеството на живот.

Живеем в света на „забързаното“ време, пестим от срещи и комуникация „лице в лице“, защото може и виртуално. Седим на маса и „шерваме“ снимки, мисли и статуси, създаваме виртуални образи, които често не отговарят на истинската ни същност, а децата ни гледат и попиват.

Не може без тези технологии, ще кажете  и аз няма да споря, но къде е мярката?

Ежедневно се говори за повишаване на процента на деца със затлъстявания, сърдечносъдови проблеми, астма, диабет, гръбначни изкривявания и всеки си мисли, че е застрахован от тях по някакъв начин, а когато „Не дай, Боже!“ нещо се случи или се установи, че детето ни е с проблем, търсим кого да обвиним. Учителите били безотговорни, директорите само се чудели как да забогатяват на гърба на децата, системата била скапана, липсвала профилактика и прочие, а горчивата истина е, че ние родителите не искаме да си признаем, че пропускаме активната си роля да изграждаме. Купуваме скъпи играчки, за да сме „в крак с времето“, държим се като приятели с децата, но не и като отговорни авторитети, говорим за либерален модел на възпитание, без да сме създали правила и дали активен пример, и накрая се държим като жертви, от което децата само страдат.

Мобилните устройства по ред причини неминуемо се превърнаха в съществена част от живота на нас възрастните, основно средство за комуникация и често продължение на ръцете ни. Те ни дават възможност да се информираме бързо и адекватно за всичко, което ни интересува в реално време и навсякъде, но дали децата ни имат същата необходимост или просто ги държим заети, за да си осигуряваме спокойствие?

Личното и работно време се сля в едно, в желанието си да се харесаме, успеем и оптимизираме всеки аспект от живота и ежедневието си, без да си даваме реална сметка какво точно правим, защото сме обект на постоянно наблюдение и модел на подражание за децата си. Те са нашето огледало, наш продукт и се побъркваме в стремежа си да ги отгледаме без лишенията, на които сме били подложени и да им осигурим ВСИЧКО.

NEWS_MORE_BOXВеднъж чух едно дете да казва: „Тате няма пари да ми плаща тренировките. Но пък миналата седмица ми купи таблет.“. Чувала съм и следната реплика: „Мама ми каза, да се откажа, щом ми е трудно на тренировка“.

Нека като родители не забравяме, че всяко начало е трудно, особено когато трябва да коригираме, променяме, създаваме, не само навици, но и физика, развиващо се тяло, когато трябва да работим върху изграждане на стойка, мускули, кости... И нека не забравяме, че ако днес е трудно, утре може да бъде още по-трудно и дори болезнено за детето, а и за нас...


И така, това, в което не виждаме нищо притеснително на пръв поглед, т-нар. „умният“ (smart) начин на живот и използването на мобилни устройства, осакатява децата ни прогресивно и все по-осезаемо.  


Ето как изглеждат нещата отвътре. Малко стряскащо, но факт...
 

При позиция на тялото и главата, която се получава при боравене с телефон или таблет, се получава характерен мускулен дисбаланс, наречен „горен кръстосан синдром“. При него главата и раменете са приведени напред, а мускулите от предната страна, разгъвачите на шията са с повишен тонус, скъсени и често болезнени. Това предизвиква неравномерно натоварване на различните структури и най-вече на шийните прешлени.


 

 

Според  специалистите занимаващ се с физиология на ставите, за всеки сантиметър издаване на главата напред - така наречената Протракция на глава, натоварването в мускулите от горната част на гърба и врата се увеличава приблизително с 2 кг. Тази постоянна контракция на мускулите, оказва натиск върху нервите, намиращи се в основата на черепа, което може да предизвика главоболие.

От друга страна, тази позиция на главата може да намали виталния капацитет на белите дробове с до 30%, заради блокираното действие на подезичните мускули, отговорни за подпомагане повдигането на първото ребро по време на вдишване.

В резюме, става ясно, че това не е здравословната и правилна стойка и е препоръчително, ако я забележите при детето си да предприемете спешни мерки. Говорим за постурално отклонение, което води до хронични заболявания в областта на шията и изисква специфична работа под формата на упражнения, целящи корекция на мускулния дисбаланс.

Вземете нещата в свои ръце и се информирайте, защото от нас зависи здравето и качеството на живот на децата ни!

Очаквайте Срещата на децата с „умните“ технологии. Кифоза