В първата част от настоящата поредица засегнах темата за порочната (неправилна) стойка и връзката ѝ с модерния начин на живот, който водим ние възрастните, превръщащ се в модел за подражание на децата ни. Демонстрирах логическата обвързаност на определени родителски решения, поведение, действия и техния ефект през призмата на социално-здравната грижа за децата ни като същности и бъдещ човешки ресурс.

Посредством визуални материали обърнах внимание на случващото се с прешлените, мускулите и сухожилията в областта на шията и раменете при изнесена глава напред, отклонение от правилната стойка, което често води до болки в горната част на гръбнака, скованост, главоболие, „компютърен врат“ и т.н.

 

Важен пункт в настоящия материал е акцентът върху факта, че отклоненията от нормалното физическо развитие, се развиват между 5- и 16-годишна възраст, като негативно последствие от заседнал  начин на живот, заемане на неправилна стойка и продължително седене в една поза и на едно място. Накратко, това е състояние, при което се наблюдава намалена или липсваща извивка в областта на шията, често срещата при лица с кифоза или още кръгло-вдлъбнат гръб.Описаното дотук цели да демонстрира обвързаността на двете отклонения (протракция на глава и кифоза) от нормалното физическо състояние и необходимостта от предприемане на комплексни методи за противодействие на неправилната стойка и телодържане.

 

Нормален гръбначен стълб      КифозаКифозата е гръбначно изкривяване, което се характеризира с:

 

  • Промяна в позицията на шията, респективно главата;
  • Увеличена извивка в горната част на гръбнака, която често води до образуване на гърбица;
  • Увеличена извивка в долната част на гръбнака  (лумбална лордоза).

Както при останалите гръбначни изкривявания (лордоза и сколиоза) кифозата или кифотичната стойка води до усещане за скованост в областта на шията и раменете, болки в областта на кръста и целия гръбнак, което неминуемо затруднява нормалното функциониране на вътрешните органи и оказва негативно влияние върху качеството на живот.

NEWS_MORE_BOX

 Предпоставки за развитие на кифотична стойка са:

  • Стоеж в неправилна или още прегърбена позиция на тялото, с отпуснати рамене и изнесена глава напред, позиция, която често се наблюдава в тийнейджърска възраст.
  • Бързото израстване често е съпътствано с недостатъчно развита мускулатура на гръбнака, което води до промяна в стойката и развитие на гръбначни изкривявания.
  • Несъзнателно желание за прикриване на развиващия се бюст при момичетата и несвикнали с височината си момчета.
  • Неправилната позиция на седене и пр.

 


Целта на настоящата поредица е да информира общността от настоящи и бъдещи родители за последствията от неглижирането на неправилната стойка и етапите на развитие на гръбначните изкривявания и тяхната логическа обвързаност.

Ние носим отговорност за здравето и качеството на живот на децата си!

 

Очаквайте следващата тема от поредицата на 5 февруари