Ново проучване показва, че физическата активност не помага при депресия.

Изследователите са на мнение, че включването на физическа активност в терапията на депресията не дава по-добри резултати, отколкото, ако тя липсва.

В проучването участват 361 души с диагностицирана депресия, на възраст между 18-69 години.

Участниците са разделени на две групи. Първата получава програма, включваща стандартно лечение на депресия в комбинация с физическа активност, а втората същата програма без елемента спорт.

Изследователският екип наблюдава внимателно и двете групи в продължение на 12 месеца, с цел да проследи евентуални промени в симптомите или някакво подобрение на състоянието.

Резултатите показват, че добавянето на физически дейности към лечението на доброволците не показва по-различно подобрение в сравнение с обичайното.

Въпреки това е важно да се отбележи, че редовните физически упражнения помагат на много хора да се преборят с проблеми като затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания и др.

Проучването е публикувано в British Medical Journal.

NEWS_MORE_BOX

 

Депресията се характеризира с комбинация от симптоми, включително лошо настроение, което е постоянно и съществено намалява способността за работа, сън, хранене и получаване на удоволствие от ежедневните дейности. Такива периоди на депресия могат да настъпят веднъж, два или повече пъти в живота. Ако не се лекуват, епизодите обикновено продължават между 6 месеца и година.

Жените страдат два пъти по-често от депрсеия в сравнение с мъжете.