Отдавна спортът се е превърнал в нещо много повече от здраве и забавление – и по-конкретно многомилиардна индустрия. В немалък брой спортове е лесно да бъде предвидено, че технологиите също за заели своето неотменимо място. Макар и в някои дисциплини, особено като лека атлетика или отборни спортове като футбол, физическите и психическите постижения продължават да се водещ фактор.


Много технологии се оказват ключови за прогнозиране възможностите на тялото и дори постигането на конкурентно предимство. Така например определянето на пулса по време на игра може много точно да установи интензивността на натоварване при съответния играч и дори да бъде преценено неговото усърдие.


Дори хранителните добавки могат в някаква степен да бъдат пренесени към новите технологии, по които се разработват или синтезират, тъй като те осигуряват много по-добро и плавно възстановяване на играчите.Използването на GPS също не подминава спортните постижения като технология, която вече се използва все по-масово. По този начин във футбола се преценява изминатото разстояние, честотата на ускоренията и спиранията, както и обема на спринтовете. Така треньорите, след задълбочен анализ, могат да насочват своите усилия към развиването на определени проблемни места в уменията на тренираните.


Достъпната технология позволява събирането на данни за представянето на атлетите – позиция, локация, ускорение, странични движения, височина на отскока и други. Освен това се събират и биометри данни, касаещи пулс, температура, сатурация и ниво на глюкозата, но не на последно място и нива на изпотяване и ритъм на съня.


Софтуерите, които се влагат в новите технологични апарати – били те под формата на гривна или други, позволяват също така сваляне за по-малко от 2 минути на информацията и бърз анализ, с пропускане на възможността от неволна човешка грешка и дълъг период за анализ от специалисти.


Повечето биометрични данни, които се анализират, се събират основно по време на тренировките, а не на самите официални срещи и състезания. Но употребата на данни за проследяване и позициониране на играчите по време на мачове е широко разпространено.


Важен фактор, който добива все повече популярност са и по-малкото контузии. Системите могат да допринасят и за по-голяма безопасност на трениращите – например чрез следена на пулс, хидратация и телесна температура.


Особено значение има обезводняването, тъй като дехидратацията води до появата на симптоми дори в първите 15 минути след настъпването ѝ. В много спортове дори и при леко обезводняване значително могат да спаднат способностите на атлетите.


В по-изразена форма дехидратацията може да доведе до дезориентация и дори загуба на съзнание, което от своя страна е свързано с допълнителни травми. Има сензори, които установяват не само загубата на вода, но също така и вида на електролитите и тяхното количество. Така с много фин анализ от страна на устройството да се определя колко точно вода е необходима, за да се намали риска от прегряване и топлинен удар.


В други спортове като фигурното пързаляне, например, се измерват параметрите на скоковете, както и броят им. Така се преценява упражняваната сила върху мускулите и скелетната система и съответно се преценява кога е най-удачно тренировката да бъде прекратена, преди да се повиши значително рискът от контузии.


Тук става дума не само за много пари, които могат да бъдат изгубени от съответния елитен спортист, но и времето, в което той може да бъде извън състезателна форма или в по-лошите сценарии да не последва достатъчно добро възстановяване, поради което да бъде прекъсната неговата спортна кариера.


„Предричането“ на контузии изисква по-сложни анализи от страна на технологичните разработки, тъй като се използват балансът между усилията и напрежението, както и обемът на почивка и сън.


Библиография:
https://www.sportperformanceanalysis.com/article/gps-in-professional-sports
https://sondasports.com/blog/use-gps-football-tracking-to-improve-football-game/