Освен подобряване на настроението и прекарване на известно време сред природата, скалното катерене помага и на здравословното състояние. То подобрява дейността на сърдечносъдовата система, намалява излишните мастни натрупвания, тонизира мускулите...

Като кардио тренировка, скалното катерене засилва сърдечната дейност и регулира нормалната работа на кръвоносните съдове и цялата сърдечносъдова система.  

Препоръчително е в началото да се започне с по-къса интензивност на катерене, като постепенно тя се увеличава. По този начин се постига равномерно и плавно стимулиране на сърдечния мускул.

Скалното катерене е изключително подходящо за намаляване на телесната обиколка и премахването на излишните мастни натрупвания.

Специалисти твърдят, че скално катерене с умерена интензивност за около час изгаря около 400 калории. Напълно достатъчно е да се влезе във форма само при практикуването на този спорт, стига да е системно и редовно, обясняват те.

Една от най-очевидните ползи от скалното катерене е тонизирането и увеличаването на мускулната маса. Спортът е насочен главно към мускулите на ръцете, гърдите, гърба и краката, тоест работи се едновременно върху няколко важни мускулни групи.

Ако не живеете в близост до планинска местност, може да практикувате катеренето и на стена в обзаведени за целта помещения.

Катеренето на стена е подходящо за начинаещи, които желаят да се занимават с този вид спорт. Залите са обезопасени и са препоръчителна подготовка преди започването на самостоятелно катерене в планината.