Като типично кардио упражнение, което много често остава подценявано, скачането на въже е подходящо за всякаква обстановка и не изисква посещаването на зала, в случай, че нямате тази възможност.


Според данните от различни проучвания „горенето” на калории може да достигне над 100 калории в рамките на 10 минути скачане на въже. Но уловката е, че значение за този резултат има и правилното изпълнение на упражнението. Тъй като колкото и лесно да ни изглежда то, има тънкости, които не бива да бъдат пренебрегвани.


Колкото и да е изненадващо упражнението позволява да щадим ставите си, дори и тези на долните крайници, върху които пада основното натоварване. Натоварва се както горната, така и долната част на тялото. Като най-интензивно се тренират заднобедрената мускулатура, раменният пояс, както и коремните мускули.Значително се подобрява координацията. Умение, за което не си мисли и се подценява, но значително улеснява изпълнението на други упражнения и същевременно с това редуцира възможността от травми.


Както стана ясно по-рано скачането на въже не изисква особени усилия – пренася се без проблем дори и в дамската чанта. Същевременно с това не изисква да разполагаме с други фитнес уреди, зала или голямо пространство. Упражнението може да се изпълнява дори в парка, някоя близка градинка, включително и вкъщи.


Бързата умора невинаги се дължи на недостатъчната тренираност. Причината най-често е неправилното изпълнение.


На първо място като задължително условие е загрявката, без нея рискуваме да си навлечем само травми, а спестеното време може значително да ни вгорчи доброто желание за тренировка, ако трябва да го прекараме в болницата.


Дори и бързо ходене в рамките на 10 минути има достатъчно добър ефект, който да ни осигури добра загрявка.


Основно грешка е скачането твърде високо. Резултатите не са в право пропорционално съотношение с височината на подскоците. Необходимо е разстоянието от земята да бъде на не повече от 3-4 см от пода. Друга често срещана грешка е разперването на ръцете далеч от тялото. При това упражнение лактите са до тялото, а основната работна сила се пада върху раменния пояс и китките.


Рядка грешка, но все пак имаща значение да бъде спомената, е скачането да се осъществява на пръсти, тъй като опирането на пети компрометира изпълнението и допълнително може да травмира прешлените.


Следва продължение...