Редовните тренировки с въже подсилват сърдечносъдовата система и изгарят калории със завидна бързина.
 
Според изследване публикувано в журнала PLOS ONE, 10 минути скачане на въже изгарят количество калории, сравнимо с изразходените при 30 минути джогинг.
 
Скачането на въже е отлична кардио тренировка за отслабване и координация. За 30 минути скачане на въже, тежащите около 70 кг ще загубят средно 600 ккал, докато тежащите около 100 кг ще изразходят над 800 ккал. 
 
Ползите за сърдечносъдовата система и за здравето като цяло – контрол над кръвното налягане, повишена издръжливост, подобрена координация на крайниците и повече енергия стават осезаеми само след 2-3 седмици редовни тренировки с около 150 минути скачане на въже седмично. Това време може да се раздели на 30 минути дневно, 5 дни в седмицата.
 
Ако 30 минути дневно са твърде много, времетраенето на тренировката може да се понижи за сметка на интензитета. Със сесии от 15 минути на ден се постига същият ефект като 30-минутните, ако се тренира на интервален принцип. Специалистите съветват спазване на следния цикъл: 1 минута бавно скачане, последвана от 20 секунди забързано и 10 секунди максимално бързо. Този цикъл се повтаря 10 пъти, следван от почивка за 2-3 минути.
 
Друг начин да се повиши интензитетът на тренировката е да се усложни елемента на скачането – вместо веднъж, между маховете на въжето може да се подскача, по два пъти. Ако това е твърде сложно за някои начинаещи, има и друга техника – при всеки подскок коленете се вдигат максимално високо и близо до гърдите.
NEWS_MORE_BOX
 
Трябва да се има предвид и влиянието на настилката, върху която се спортува. Тя не трябва да е твърде мека, защото забавя скоростта на скачане и може да накара въжето да отскача неконтролируемо. Гумени настилки в спортни салони и зали, килими или мека почва – всички са неподходящи за скачане на въже. Асфалтът и бетонът, от друга страна, са прекалено твърди – механичният стрес от приземяването или неизбежното неволно забиване на крака в прекалено твърдата земя натоварва и износва ставите.
 
Най-подходящите повърности за скачане на въже са дървените подове, настилките на детските площадки и пътеките за бягане на стадионите. Те поемат част от силата на приземяването и осигуряват оптимална стабилност.
 
Преди скачането на въже е абсолютно задължително да се загрее, за поне 4-5 минути, както и винаги да се започва с няколко минути бавно скачане.