Седенето на стол по-продължително време може да ни убие. Това показват резултатите от американско изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine. Ако се вглъбяваме в работата и не ставаме, за да се раздвижваме, ще имаме сериозни проблеми, твърдят учените. 
 
Екипът от Weill Cornell Medical Center и други институции се включват в проекта REGARDS, финансиран от Националния институт по здравеопазване на САЩ. За целта обхванали 7 985 души на 45 и повече години. И проверили колко време хората прекарват в седнало положение. После сравнили статистиката с нивата на смъртност в страната. Резултатите им показват, че участниците, които стават на 30 минути, за да се раздвижат, са по-малко изложени на риск от смърт, отколкото тези, които  прекарват по-продължително време на стола.  
 
Здравето на сърцето зависи от много фактори, от седенето също, посочват учените в своите заключения. И препоръчват да се раздвижваме на определени интервали от време, което също има значение. Застояването вреди и на ставите. Ако възрастните прекарват повече от 9 часа в седнало състояние, могат да получат сърдечносъдови проблеми. 
 
Хората, които прекарват повече от 13 часа в седнало положение и имат застояване на стола най-малко между 60 и 90 последователни минути, са много по-застрашени от смърт. По-преливигировани са тези, които са ставали на по-малък интервал от време.
NEWS_MORE_BOX
 
Резултатите от изследването доказват, че движението е здраве. Понякога съвсем обикновени дейности в ежедневието могат да ги предизвикат.  Неприятното усещане идва от раздразнените нервни влакна. Ако преди тази статия сте чели още няколко на нашия сайт и са минали повече от 30 минути, значи ви е време за почивка.