Посещението на сауна е идеален пример за съчетаване на полезното с приятното, но както всяко нещо и тук има изключения от правилото. Полезните ѝ ефекти са налице в случаите, в които сме спазили някои основни препоръки и не са налице противопоказания.


Противопоказанията най-често са свързани със заболявания, но и някои по-специфични състояния.


Групата на сърдечносъдовите заболявания са включени към противопоказанията. На първо място е високото кръвно налягане – от втора до четвърта степен, както и сърдечна недостатъчност. Не се препоръчва влизането с висока телесна температура.Препоръките са да не влизат още бременни жени и малки деца – поне до 7-годишна възраст. При пациенти с разширени вени състоянието на варикозните промени може да се влоши, поради което също не се препоръчва посещението на сауна.


При спортисти често са налице травми на опорно-двигателния апарат. При тях в рамките на първите 24 до 48 часа също експертите съветват да не посещават сауна. Причината е, че формираният оток може значително да нарастне, поради разширяване на кръвоносните съдове под влиянието на топлина.


Други противопоказания са прекарани скоро черепно-мозъчни травми, инфаркт или инсулт-особено хеморагичен.


Съществуват някои препоръки в случаите, в които човек посещава за първи път сауна. Причината е, че е възможно високата температура да не му се отрази добре, поради което посещението с придружител е силно препоръчително.


Затова и специалистите съветват да се започне с най-ниското стъпало – където температурата е най-ниска. В случай, че се чувствате добре – може да се качите на следващите. Обикновено нивата са две, но в някои сауни разполагат и с три стъпала.


Задължително противопоказание за сауна е влизането след непосредствена или скорошна консумация на алкохол, както и наркотични вещества. Под влиянието на алкохола кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане спада. При влизане в сауна високата температура води до допълнително увеличаване на този ефект и като краен резултат – рязко спадане до екстремно ниски стойности на кръвното налягане. Освен това токсините от алкохола, които се обезвреждат постепенно в черния дроб могат да увеличат своето вредно действие, тъй като в сауната организмът се дехидратира значително.


Непосредствено след нахранване не се препоръчва посещението на сауна, тъй като значително количество от кръвния обем е насочен към стомаха и червата. Поради тази причина периферното кръвообращение е намалено и съответно механизмът на потенето ще бъде значително компрометиран. Това от своя страна води до трудно терморегулиране и съответно прегряване на тялото.


Използването на сауна непосредствено след тренировка е честа практика в повечето спа и фитнес центрове. Като цяло няма съществени противопоказания, но е от важно значение да осигурим достатъчно вода за организма.


При излизане от сауната най-често се предпочитат контрастните душове със студена вода. Важно е да се започва от периферните зони – длани и ходила и да се преминава към по-централно разположените – бедра, рамене и гръб. Като крайните точки на обливането са гърдите и сърдечната зона.


По отношение на честотата на посещение – като цяло подходът е индивидуален. Има лица, които могат и ежедневно да посещават сауна, докато за други два или три пъти в седмицата е предостатъчно. Специалистите препоръчват умереното ходене – което е през един или два дни.


Важно е да се отбележи, че при честите посещения кожата значително се изсушава и трябва да бъдат прилагани емолиенти, за да се съхрани хидратацията ѝ. Освен това косата също страда под влиянието на високата температура и се препоръчва носенето на специални шапки.