Ново проучване доказа, че интензивните 4-секундните тренировки могат ефективно да се справят с болките и забавения метаболизъм, причинени от седенето цял ден пред компютъра. Спринт, каране на велоергометър у дома или подскачане на въже, в продължение на 4 секунди на всеки кръгъл час не само ще раздвижи всички части на тялото, но и ще забърза метаболизма на мазнините и ще понижи на нивата на триглицеридите в кръвта.


До този извод стигнаха учени от Тексаския университет в Остин, които твърдят, че дори и малки серии от интензивни упражнения могат да помогнат за компенсиране на някои от вредните ефекти от продължителните периоди на седене.


Ключовото при метаболизма на мазнините е, че трябва да активираме мускулите си, а кратките спринтове правят точно това, твърдят учените. Проучването им е насочено конкретно към хората със заседнал начин на живот и най-вече към работещите пред компютър през целия ден. За целта те са наели 8 доброволци - четири жени и четирима мъже, които да следят в лабораторията като просто седят в продължение на 8 часа.


 

Единственото им упражнение през този период са били 4-секундните спринтове, проведени на специализиран инерционен ергометър, пет пъти на час. Ако се замислим, това са само малко под 3 минути упражнения на ден.


Специализираният велосипед за упражнения позволява на потребителите бързо да „удрят“ максимално енергийно усилие, което прави уреда много ефективен при кратки серии на високо енергийни упражнения. Затова тренажора е важен - от практическа гледна точка, неподвижният велоергометър е по-достъпен и изисква по-малко място от други уреди с висока интензивност. И би могъл да намери място в офиса.


Екипът е тествал и други форми на упражнения, включително бягане със спринтове и катерене по стълби, но те се оказали неудобни или дори опасни за някои хора.


Удобството на този микро тренировъчен метод е и времето - включването на упражненията в работния ден, за разлика това просто да изчакаш времето за фитнес след 18 ч, е важно предимство.


Изследването обаче стига и до друг извод в областта на метаболизма. А именно, че периодичните упражнения през целия ден могат да бъдат още по-полезни. Редица проучвания също подчертават  важността на ставането и раздвижването през работния ден. Някои култури като Япония например, са определили специален час през работния ден за упражнения. Много международни компании игрови зони, определени за насърчаване на активността по време на работния ден и това е изключително важна тенденция в съвременния свят.

 

Източник:

Нealthline