Извънредните мерки продължават вече повече от месец. Ако сте от хората, които са ограничени с излизането и ви се е наложило да отидете до по-далечния магазин, за да си осигурите нужното, вероятно вече сте забелязали, че ставите не функционират както преди.

 

За съжаление, от ставни проблеми не е предпазен никой. Свикнали сме да смятаме, че това е болка, характерна при напреднала възраст или при наднормено тегло. Освен износването на ставата, което се наблюдава с напредване на годините, оплаквания можем да имаме и заради застояване, извънредно натоварване и слаба мускулатура. Възпалителни процеси се наблюдават и при автоимунни заболявания. Истината е, че ставата може да се поддържа, когато се движи редовно и умерено. 


 

Непрекъснатото нарастване на употребата на нестероидни противовъзпалителни средства нараства и заради болка в ставите. Само че хапчетата носят колкото ползи, толкова и вреди, в случая. Затова по-подходящото средство за овладяване на болката в ставите е да се използва локален медикамент. Такива са геловете, като те може да са разработени изцяло на натурални съствки или на определена лекарствена основа. Важно е да се ориентирате какво ви е необходимо спрямо болката, която изпитвате и случая. Разбира се, консултацията с лекар е желателна или поне с фармацевта при закупуването на продукта. 

 

Масажните гелове имат добър ефект за бързо облекчаване на дискомфорта. Разработените на растителна основа са средства, които не изискват рецепта и лекарска консултация и биха могли да помогнат, когато си знаем, че болката в ставите се дължи на грешка в дневния режим. Добре е, освен обезболяващо действие, да притежават противооточно и противовъзпалителен ефект. Винаги нежният масаж допринася за по-бързото вникване на лечебните съставки, но и успокоява болката и помага за релакса. Подобен гел би бил подходящ и при доказани заболявания, за да се разреди прилагането на едно и също лекарство, което, знаем, с времето губи терапевтичния си ефект. Комбинацията от билки може да е подходяща и при контузии и навяхвания.

 

Кои билки работят срещу болката в ставите?

Следните билки и комбинациите им се оказват успешни: арника, карамфил, розмарин, джиджифил, смирна и една непозната за българската народна медицина, каквато е ашвагандата. Това е индийски женшен, който помага за адаптирането към нови условия като смяната на сезоните, справянето със стреса и възстановяването след физическо изтощение или боледуване. 

 

Различни гелове при болка в ставите можете да разгледатe в секцията на аптека Puls.bg