Масажът подобрява състоянието на кожата, спомага за подобряване на мускулния тонус, намалява появата на целулит, но основният ефект е засилване на микроциркулацията. При подходящо прилагане е налице не само подобрение на кръвообращението, но и на лимфния дренаж.


Освен това масажът активира метаболитните процеси, елиминира венозната конгестия, ускорява отделянето на продуктите от обмяната на клетките. В резултат на това течността се движи активно от извънклетъчното пространство към кръвния поток.


Важно е да се отбележи, че наличието на отоци може да бъде налице дори и при здрави хора, като значение в тези случаи има екстремни условия, на които се подлага човек – висока температура, съчетана с дълго седене в изправена позиция, например.Освен масажът добър ефект при оток имат още медицинската гимнастика, спортът, носене на компресиращ трикотаж, приемане на някои медикаменти и хранителни добавки, използване на водни процедури и други.


Най-често се засягат долните крайници, като масажирането на краката по време на лимфостаза и нарушен приток на кръв е силно препоръчително. Въпреки това е от значение да бъдат отбелязани и някои противопоказания - гъбични лезии на краката и ноктите, кожни заболявания, отворени рани, тумори с различен произход, кръвни нарушения (включително лошо съсирване, тромбоза), психични разстройства. Абсолютните забрани за масаж на ходилата включват флебит, тромбофлебит, трофични язви, злокачествени заболявания (заболявания на кръвоносната система, неоплазми), гангрена.


Масажите могат да бъдат извършвани както в медицински центрове, така и сами вкъщи. Всичко зависи от конкретната ситуация, състоянието и предпочитанията на пациента. Преди започването на редовни масажи е добре да се направи консултация със специалист, за да се изключат някои състояния, които може да се окажат сериозно противопоказание.


За оток на краката е изключително важно да се вземе правилната позиция на тялото, което не създава пречки за притока на кръв и лимфните движения. Масажът на пръстите включва работа на всеки пръст поотделно и кожата между тях. В процеса на манипулация постепенно се увеличава силата и скоростта на излагане. Също така този масаж подобрява състоянието на венозните клапи при разширени вени.


Ако масажът е направен неправилно, лимфният отток от краката се влошава, подуването ще напредне, което ще доведе до негативни последици. При провеждане на процедурата се използва специална техника - движенията трябва да са бавни и меки, вълнообразни, преминаващи по лимфните съдове.


Според метода на провеждането му масажът се разделя на няколко типа. Започва се с подготовка, която се извършва преди основната сесия. В същото време с леки движения целият крайник се обработва от крака до бедрото. По-нататъшни движения се увеличават. Основната цел е освобождаването на течност от зоната на застой.


Точковият масаж представлява стимулацията на акуппресурни точки на стъпалата. Определя се местоположението на активните точки и се въздейства върху тях в определена последователност.


Дълбокомускулният масаж представлява техника върху подлежащите мускулни групи, но изисква известно усилие. Лимфният дренаж помага при различни комплексни отоци. Целта на метода е да активира движението на лимфната течност и да я насочи в правилната посока. Движенията на техниката са гладки.